2018. január 24., szerda

Az utolsó napok méltósága

Tíz hónapja működik a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice Osztálya. A speciális részlegen a daganatos betegek testi és a lelki fájdalmát igyekeznek enyhíteni. Segítenek nekik abban, hogy életük végéhez közeledve megőrizhessék emberi méltóságukat. 
 
Fotó: unideb.hu
A Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice-Palliatív Terápiás Osztálya tavaly március óta működik az intézmény felújított Belgyógyászati Tömbjében. A részlegen a régióban egyedülálló módon biztosítanak életvégi ellátást a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedőknek. A cél a lehető legmagasabb életminőség megőrzése a halál pillanatáig.

– Kezdetben féltünk az új feladattól, nem volt tapasztalatunk, hiszen a régióban nincs hasonló osztály. Kevesen tudták, mit is jelent ez az ellátás, és az első hónapokban kevesen vették igénybe a szolgáltatást. Mára ez megváltozott, a kezdeti nehézségek után nagyon pozitívak a visszajelzések mondta el az első tapasztalatokat Pogácsás Ildikó, az osztály főnővére.

A 20 férőhelyes osztályra azok a betegek kerülhetnek be, akiknél már nem alkalmaznak aktív onkológiai kezelést, de a betegség miatt lehetnek panaszaik. 

– Ez az osztály abban különbözik a többitől, hogy elvégezzük az alapvető ápolási feladatokat és a tünetei kezeléseket, emellett többet foglalkozunk a betegekkel, sok időt töltünk a betegágy mellett. Jellemző példa, hogy néhány hónapja az egyik idős beteg egy vastag könyvet olvasott. Azt mondta, addig nem halhat meg, míg a végére nem ér. Amikor már annyi ereje sem volt, hogy megtartsa a könyvet, a kollégáim az ágya mellett ülve olvasták fel neki a regényt. Abban tudunk segíteni a betegeknek, hogy méltó körülmények között, méltósággal tudjanak eltávozni – hangsúlyozta a főnővér. 

Pogácsás Ildikó felelevenítette azt is, amikor advent első vasárnapjára éjszaka díszítették fel az osztályt, hogy szebbé varázsolják az itt fekvő betegek karácsonyát.

Az osztályt Juhász Árpád főorvos vezeti, az ellátáshoz multidiszciplináris csoport: szakorvosok és szakápolók mellett szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, lelkész illetve pap, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek állnak rendelkezésre. Az ápolók munkáját önkéntesek is segítik, akik egy 20 órás tanfolyam elvégzése után tevékenykedhetnek a speciális részlegen. Az intézeti kezelésért nem kell fizetni, az ellátás a betegek számára ingyenes.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...