2018. január 26., péntek

Térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatás működtetésére lehet pályázni

Pályázatot hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) térítésmentes jelnyelvi tolmácsszolgáltatások működtetésére - jelentette be Czibere Károly, a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy budapesti sajtótájékoztatón.

Czibere közölte, a felhívásra február 28-ig jelentkezhetnek azok a társadalmi szervezetek, amelyek vállalják, hogy az arra jogosult hallássérült vagy siket embereknek térítésmentes jelnyelvi tolmácsolást biztosítanak.

A pályázaton megyénként egy, a fővárosban pedig három, azaz összesen 22 szolgáltatót tudnak támogatni.

Az állam a nyerteseknek három éven keresztül - április 1-jétől 2021. március végéig - biztosít támogatást, az első évre elnyerhető keretösszeg 420 millió forint - ismertette az államtitkár.


Hozzátette, hogy az ingyenes szolgáltatás országszerte 2300-2400 embernek jelent folyamatos segítséget.

A kormány elkötelezett amellett, hogy lebontsa a fogyatékos emberek körül lévő akadályokat és minden lehetséges eszközzel támogassa a teljes társadalmi integrációjukat.


A siketek és nagyothallók esetében a jelnyelv az egyik legfontosabb eszköz ahhoz, hogy önálló, autonóm életet tudjanak élni és hozzáférhessenek a közszolgáltatásokhoz- mondta Czibere Károly.

Kiemelte, a kormánynak kötelessége, hogy a jelnyelvre ne csak egyfajta szolgáltatásként, hanem a kultúra fontos elemeként tekintsen, ezért került be az alaptörvénybe is, hogy a jelnyelv a magyar kultúra része, amelyet Magyarország véd.

2009 óta külön jelnyelvi törvény is van, tavaly pedig a magyar jelnyelv napjává nyilvánította az Országgyűlés november 9-ét.

Tapolczai Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (Sinosz) elnökségi tagja örömmel fogadta, hogy immár harmadik alkalommal írják ki három évre szólóan a finanszírozási pályázatot, hiszen így sokkal kiszámíthatóbban tudnak működni a tolmácsszolgálatok.

A pályázatról a http://fszk.hu/palyazat/21881/ oldalon lehet további információkat találni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BAJBAN A GYENGÉNLÁTÓK: Elengedhetetlen segítség a hangosbeszélő, de sokszor nem működik

Nehezen tudnak tájékozódni a kaposvári helyi járatos buszokon a vakok és gyengénlátók. Több járaton is előfordult, hogy nem működött a hang...