2018. február 9., péntek

Jót tesznek a cégeknek a megváltozott munkaképességű dolgozók

Idén már fejenként 1 242 000 forint rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie annak a 25 főnél nagyobb létszámot foglalkoztató cégnek, amelyik nem alkalmaz megfelelő számú megváltozott munkaképességű személyt. A cégek viszont egyre nehezebben találnak alkalmazható megváltozott munkaképességű személyeket. 
 
Fotó: LAURENT/VOGIN/BSIP/AFP
Minden társaság, amely 25 főnél nagyobb létszámmal működik, ám az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a teljes állomány 5 százalékát, a hiányzó létszám után fejenként évi 1 242 000 forintot köteles rehabilitációs hozzájárulás címén az állam számára fizetni. Ez az összeg 29 százalékkal magasabb a két évvel ezelőtti értéknél és 8 százalékkal a tavalyinál – írja közleményében a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft.

Részben az említett rendelkezés ösztönző hatásának tulajdoníthatóan, részben pedig az egyre nyomasztóbb általános munkaerőhiány következtében, egyes területeken gyakorlatilag ennek a munkavállalói csoportnak is megvalósult a teljes foglalkoztatása.

A közlemény kitér rá, hogy egyes régiókban – elsősorban a Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon – még mindig sok megváltozott munkaképességű személy keres állást, ugyanakkor az ország többi részében foglalkoztatottságuk akár 70 százalékot is meghaladó mértékű, ami e kör alacsony mobilitási képességeit ismerve igen magasnak mondható. A cégek egyre gyakrabban hiába keresnek egy adott pozícióra ilyen munkatársat.

A munkáltatók számára a felvételen kívül további megoldást kínál saját dolgozóik rehabilitációs átvilágítása, amely a demográfiai összetételtől függően általában a meglévő dolgozók 1,5-6 százalékáról derít ki valamilyen tartós betegséget, vagyis egy ilyen audit akár önmagában is a cég teljes rehabilitációs hozzájárulási kvótájának megtakarítását eredményezheti.

Ugyanakkor a rehabilitációs átvilágítás a munkavállalók érdekeit is szolgálhatja, hiszen tartós betegségeik kiderülhetnek, ami anyagi előnyt is hozhat nekik.

 Kevesen tudják, hogy egyes tartós egészségügyi problémával élő dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 6 900 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak – hívja fel a figyelmet Balog Lajos, a Trenkwalder Rehabilitációs üzletágának vezetője.

Ráadásul ez az összeg akár 5 évre visszamenőlegesen is jár, ami 400 ezer forint feletti összeget is jelenthet A jogszabály több olyan, látszólag enyhe, hétköznapi betegségnek számító egészségügyi problémát is ebbe a körbe sorol, mint a laktózintolerancia. a cukorbetegség vagy a Crohn-betegség.

A rehabilitációs átvilágítások során gyakori eset, hogy bár a munkavállaló és a munkáltató is ismerik a problémát, de azért nem élnek a jogszabály által biztosított lehetőségekkel, mert nincsenek tisztában azzal, hogy ez milyen jelentős kedvezményeket biztosíthat számukra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...