2018. február 12., hétfő

Kivételes rokkantsági ellátás 2018-ban

A megváltozott munkaképességű személyek közül sokan nehezményezték, hogy a rokkantsági nyugdíj lehetőségének megszüntetése (2011. december 31.) óta semmilyen méltányossági lehetőség nincs azon rokkantak számára, akik nem rendelkeznek a rokkantsági vagy a rehabilitációs ellátás megállapíthatóságához szükséges biztosítási idővel (vagyis nem tudnak igazolni a kérelem benyújtása előtti 5 évben legalább 3 évi, vagy 10 évben legalább 7 évi, vagy 15 évben legalább 10 évnyi biztosításban töltött időt, jellemzően munkaviszonyt vagy hasonló, munkavégzésre irányuló jogviszonyt).
Dr.Farkas András

Az ilyen emberek, dacára annak, hogy az egészségi állapotuk legfeljebb 60%-os, vagy akár ennél sokkal rosszabb,  aktív korukban legfeljebb az egészségkárosodási és  gyermekfelügyeleti támogatásra lehetnek jogosultak (ennek összege az öregségi nyugdíjminimum, azaz 28.500 Ft 92%-a, azaz jelenleg 26.220 Ft lehet).

2018 január 1-jétől szerencsére változik a helyzet: idén már igényelhető a kivételes rokkantsági ellátás.
A törvényi rendelkezés szerint különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén kivételes rokkantsági ellátás állapítható meg annak a megváltozott munkaképességű személynek,akinek a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján az egészségi állapota 50 százalékos vagy kisebb mértékű,a rehabilitációja nem javasolt, vagy rehabilitálható, de a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelem benyújtásának időpontjában az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig hátralevő időtartam az 5 évet nem haladja meg, és akinek a megváltozott munkaképességű személyek ellátása iránti kérelmét a szükséges biztosítási idő hiánya miatt elutasító döntés véglegessé vált, de az e döntésben foglaltak szerint rendelkezik a szükséges biztosítási idő legalább felével. További előírás, hogy az e feltételeknek megfelelő személy ne végezzen keresőtevékenységet és ne részesüljön rendszeres pénzellátásban.

A kivételes rokkantsági ellátást igénylők közül előnyben kell részesíteni azt, aki a szükséges biztosítási idő legalább 90 százalékával rendelkezik. Ha a kivételes rokkantsági ellátás iránti kérelmet kizárólag arra tekintettel utasították el, hogy az e célra rendelkezésre álló költségvetési keretösszeg az adott évben kimerült, akkor a kérelem az elutasító döntés véglegessé válását követő naptári évben ismételten benyújtható.


A kivételes rokkantsági ellátás havi összege idén 28.925 és 35.353 forint közötti összeg lehet, a kérelmező komplex minősítésétől függően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...