2018. február 7., szerda

Rákötötték a mesterséges intelligenciát egy mikroszkópra: 93%-os pontossággal ismeri fel a halálos kórokozókat

Az amerikai mikrobiológusok összekötötték a mikroszkópot a mesterséges intelligenciával, hogy ilyen módon is enyhítsék a szakemberhiányból adódó gondokat. A végeredmény igen meggyőző lett.


Komoly vita folyik arról, hogy a mesterséges intelligencia vajon az emberiség javára lesz-e majd, vagy esetleg a vesztünket okozza, és egyelőre nehéz lenne bármelyik álláspont mellett is véglegesen letenni a voksunkat. Tény azonban, hogy a mesterséges intelligenciának jelenleg csak a pozitív hozadékára láthatunk példát.

Az amerikai Beth Israel Deaconess Medical Center mikrobiológus kutatói nemrég például egy olyan okosmikroszkópot hoztak létre, amely képes felismerni a vérben lévő halálos kórokozókat, olyanokat, mint például a kólibacilus, a staphylococcus vagy épp a streptococcust. Az eszközt a gépi tanulás segítségével kiképezve azért készítették, hogy a jövőben a nyugdíjba vonuló tudósokat "helyettesítsék" vele, ezzel segítve a még fiatal szakembereket – számolt be róla a Futurism.
 
©
A csapat egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózatot hozott létre. Ez a mesterséges intelligencia egy olyan típusa, amely az emlősök látókérgének modellezésére szolgál, amely képes elemezni az általa látott információkat. A gépnek mintegy 100 ezer olyan képet mutattak meg, amely a festékkel kezelt baktériumokról készült. A rendszer 95 százalékos pontossággal mondta meg, mit lát az elé tett képen.

A kutatók ezután 189 olyan példát mutattak neki, ahol még nem festették meg a baktériumokat, a mesterséges intelligencia azonban így is az esetek 93 százalékában ismerte fel a látottakat. Ez a pontosság hosszú távon rengeteg időt spórolhat a kutatóknak, és akár életet is menthetnek az időben felállított diagnózissal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...