2018. március 27., kedd

Akadálymentes helyett akadálypálya a rendelő

Nem sikerült akadálymentesre építeni egy új budapesti rendelőt, amit főleg mozgássérültek látogatnak.


Több mint tíz centis bukkanók, szűk ajtók, és mozgássérültek számára alig használható ágy. Mindez a budapesti Péterfy Sándor utcai Kórházban kialakított új rendelőben, a hová többségében mozgássérült betegek járnak. Az egyik beteg felvételeket készített arról, hogyan próbálnak bejutni a rendelőbe kerekesszékkel. Kerestük a kórházat és a fenntartót is, de nem válaszolt a kérdéseinkre - hangzott el az RTLklub Híradóban.

Próbálja egyszer, majd még egyszer, harmadszor is, de hiába. Végül negyedszerre sikerült megmozdítani és kihúzni a kerekesszékes beteget a rendelőből a váróterembe. Először fel kellett húzni, a váróterem szintje ugyanis magasabban van. A felvételek a Péterfy Sándor utcai Kórház új szklerózis multiplex centrumában készültek. A váróteremből kifelé a folyosóra sem akadálymentes az út. Újabb szintkülönbséget kell a kerekesszékkel leküzdeni. Ezen a másik felvételen az látszik, ahogy gurulós járókerettel próbálkoznak a betegek bejutni a rendelőbe, de csak anélkül lehet. 

Így a még járóképes betegek és az orvosok próbálják a mozgássérülteket tologatni, húzogatni. A betegek úgy tudják, a centrumot az Egészséges Budapest Programban alakították ki a baleseti intézet épületében. Korábban a Péterfy Sándor utcai épületben működött és ott nem voltak ilyen gondok.

Szerettük volna megtudni a kórháztól és az intézményfenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központtól, hogy miért nem akadálymentesre alakították ki a többségében mozgássérült betegeknek szánt új rendelőt, de nem kaptunk választ kérdéseinkre - hangzott el a híradóban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...