2018. március 14., szerda

Lőrincz Krisztina, Balogh Zsolt és Bocsi Bence sikerrel vették az akadályokat, a magyarok első versenynapja a pjongcsangi téli paralimpiai játékokon.



Március 9-én lenyűgöző és mélyen emberi megnyitó ünnepséggel kezdődtek el a XII. Téli Paralimpiai Játékok a dél-koreai Pjongcsangban. A paralimpián három magyar versenyző képviseli hazánkat: két sportágban, három versenyszámban indulnak. A magyarok versenyszámai közül kettőre szinte egy időben került sor: Lőrincz Krisztina, Balogh Zsolt és Bocsi Bence a fagyos, havas időjárás után tavasziasra váltott időjárásban is sikeresen helytálltak. 




Sífutásban a női ülő kategóriában indult Lőrincz Krisztina, az 1.1 kilométeres sprint távon. 25 ország versenyzői rajtoltak el az elődöntőben, közülük 12 juthatott tovább a döntőbe. A versenyt végül az amerikai Oksana Masters nyerte, Lőrincz Krisztina a 24. helyen zárt. 

A látássérültek óriás műlesiklás versenyszámában 18 versenyző és guide-ja állt rajthoz. Az eredetileg március 17-re tervezett versenyszámot az erősen felmelegedő időjárás miatt hozták előbbre. A verseny első futamában ketten kiestek, a második futamba 16 páros, közöttük Balogh Zsolt és Bocsi Bence jutott tovább. A második futamban elsőként rajtoló magyar páros szépen teljesítette a pályát, az egyik kapuzászló érintése miatt kaptak időbüntetést, így a 15. helyen zártak.


Fábián Attila, a para alpesi sí szakágvezetője és a paralimpiára kijutott Zsolt és Bence edzője így értékelte a március 14-i versenynapot: „Az első menetben a fiúk biztonságos menetet síztek, a második körben mutatták meg azt, ami bennük van. A második körben a technikai hiba miatt 5-6 másodpercet vesztettek az idejükből, ha ez nincs, akkor maximálisan elégedett lennék.  Így azonban van bennünk némi hiányérzet, amit a 17-i szlalom versenyszámban már eltüntetünk. Természetesen nagyon büszke vagyok a tanítványaimra, hiszen az első paralimpiai játékukon szépen helytálltak és rendben végrehajtották a feladatukat.”


Markovich Gyöngyi, a parasífutás és a biatlon szakágvezetője viszont több, mint elégedett Lőrincz Krisztina teljesítményével. „A pálya remek volt és Kriszti sem izgulta túl a versenyt, pozitív hangulatban rajtolt el. Talán ez is segítette, hogy másfél perccel ment jobban élesben, mint az edzéseken. Azok nyertek megérdemelten, akik esélyesek voltak. Az, hogy az első közös téli paralimpiánkon egy magyarok által még sosem próbált versenyszámban Kriszti új egyéni csúccsal tudott zárni, számunkra fantasztikus siker.”


Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyarok teljesítik azt, amiért elindultak a pjongcsangi téli paralimpiai játékokon. „Sporttörténelmet írtunk, hiszen az első magyar ülő sífutónk és az első magyar látássérült síelőnk teljesítette a két versenyszámot. Azt vártuk a magyar sportolóktól, hogy hozzák ki magukból azt, amit tudnak, azt a teljesítményt mutassák meg a világnak, ami bennük van. A legfontosabb, hogy elégedettek legyenek a saját teljesítményükkel, minden más itt most másodlagos. Lőrincz Krisztina egyéni legjobbját teljesítette úgy, hogy a mezőnyben ő volt az egyik legsérültebb versenyző. Gondoljanak bele, csak váll- és karizmokkal hajtotta végig a sílécre szerelt székét az 1.1 kilométeres távon. Balogh Zsolt és Bocsi Bence teljesítménye is tiszteletet érdemel, Zsolt látássérültsége a második legnagyobb volt ebben a mezőnyben. A pálya betanulásakor ez nagyobb hátrányt jelentett, mint a versenytársainak. A fiúk kissé túlizgulták az első versenyüket, ami érthető, sok évet készültek rá, és már az is nagy siker, hogy sikerült kijutniuk. Életük első paralimpiai versenye után a magyar delegáció minden tagja nagy büszkeséggel ölelte meg őket. Kiemelkedő lehetőségnek és sportdiplomáciai sikernek gondolom, hogy Magyarország itt lehet a pjongcsangi játékokon az 51 induló ország között. Mindent megteszünk, hogy az ittlétünk alatt a lehető legtöbb sportdiplomáciai lehetőséget kiaknázzuk. Egy biztos, a legvidámabb csapat a miénk!”
 

A XII. Téli Paralimpiai Játékokon 51 ország összesen 670 atlétája indul, 24 százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti paralimpiai játékokon Szocsiban. Európából kvalifikálta magát a legtöbb ország. Összesen 33 európai ország, közöttük hazánk képviselteti magát Pjongcsangban. Földrészenkénti bontásban Európát Ázsia követi 10 országgal, az amerikai kontinens 6 országgal, Ausztrália és Óceánia 2 országgal képviselteti magát, míg Afrikából nem érkezett delegáció. Legtöbben az Amerikai Egyesült Államok csapatában vannak: 81 sportoló, őket Kanada követi 64 sportolóval. Az európai átlag a sportolók létszámát tekintve 13 fő. Az éremtáblát a játékok vége előtt öt nappal az Egyesült Államok vezeti 6 aranyéremmel és összesen 17 éremmel, érdekesség, hogy őket a független zászló alatt  versenyző orosz sportolók követik 5 aranyéremmel és összesen 13 éremmel. A magyar csapatból Balogh Zsolt és Bocsi Bence a jelenlegi programterv alapján március 17-én versenyez legközelebb alpesi síben, szlalom versenyszámban.
 

 Forrás:
Magyar Paralimpiai Bizottság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...