2018. április 19., csütörtök

Hallássérült focistákat edz Fekete László fia

Az ezüstcipős Fekete László fia évekkel ezelőtt édesanyja társaságában rádiót hallgatott, és az adásból érdekes részleteket tudott meg a nagyothallókról. 
 
Fekete (középen) Nyilasi segítségével integrálja a focisuliját a Bozsik-programba © MTI
– Akkor fogalmazódott meg, hogy futballal segítsünk rajtuk – elevenítette fel a BVSC öregfiúkcsapatában focizó 37 éves ifjabb Fekete László.

Még megboldogult édesapámmal terveztük meg a hallássérült utánpótlás korú focisták klubjának szakmai alapjait. Azután elvégeztem egy alap- és középfokú jelnyelvtanfolyamot, majd tavaly szeptemberben megalakult az Ezüstcipő Hallássérültek Futballiskolája. 
Az ezüstcipős Fekete Lászlót (balra) két barátjával, Dunai Antallal és Fazekas Lászlóval köszöntötték egykoron Újpesten © UTE.HU

László a hallássérültek oktatását, érdekképviseletét ellátó fővárosi intézményekhez fordult, ahonnan anyagi segítséget ka­pott, és két iskolából játékosokat toborzott.

– A srácok eleinte tornateremben edzettek, de mivel kedvelik a szabadtéri futballt, füvön is gyakorolnak – mesélte ifjabb Fekete, aki egy személyben ötletgazda, edző, menedzser és szertáros. 

– Takács Ákos, a Fradi egykori válogatott játékosa szintén hallássérült volt, pályafutása követendő példa. Csatlakozunk a Bozsik-programhoz, ahol úgynevezett integrált bajnokságban küzdhetünk. Ebben Nyilasi Tibor van segítségünkre az MLSZ-ben – tette hozzá Fekete.  

Elmagyarázta, hogy a nagyothalló tinik sohasem a labdát né­zik, mivel nem hanghatás alapján kombinálnak.  

– A sípszót nem érzékelik, ezért játékosaink rendre a kispad felé fordulnak, és a mi jelzéseink alapján állnak meg vagy folytatják a küzdelmet.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cipőgyűjtők

A magyar futball öt európai ezüstcipőst tart nyilván: Dunai Antal, Fazekas László (mindkettő Újpest), Nyilasi Tibor (FTC) és Várady Béla (Vasas) mellett az 2014-ben 59 éves korában elhunyt Fekete Lászlót (Újpest), akit gyorsasága okán Golyónak becéztek.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...