2018. május 31., csütörtök

IX. MERI Sportnap

A MERI Sportnap a mozgáskorlátozott emberek nagy sportágválasztója, az egyetlen olyan esemény az országban, ahol szinte az összes, mozgássérült ember által űzhető sportot ki lehet próbálni egy helyen, egy időben, szakmai segítséggel. A MERI Sportnap 2018-ban rendhagyó módon nemcsak a sportról szól, hanem arról a rehabilitációról is, amit a mozgáson túl, az önrendelkező élet irányába tett lépések is elősegítenek. A sportnap így idén kiegészül az infokommunikációs akadálymentesítést segítő eszközök bemutatásával és azok kipróbálásával

A MERI Sportnapot 2008 óta rendezi meg a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI). A szervezőkhöz később csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság, 2017-től pedig a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége is.

A sport nemcsak a testi, de a lelki rehabilitáció szempontjából is lényeges. Ezért is szeretnénk a rendezvénnyel felhívni a figyelmet arra: fontos, hogy a mozgássérült fiatalok is minél önállóbb és aktívabb életet éljenek. A különböző sportágak bemutatása mellett, ezért egyebek mellett az a cél, hogy a MERI kedvet csináljon a rendszeres mozgáshoz.

Az idei rendezvény nóvuma, hogy a MEOSZ bemutatja azokat az infokommunikációs akadálymentesítést segítő eszközöket és alkalmazásokat, melyek a súlyosan mozgássérült emberek
számára is megnyitják az utat az önrendelkezés irányába biztosítva azt az önálló aktív életet, melyet
például a sportolás is jelent. A MEOSZ Korlátok nélkül című projektje révén ugyanis a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült, kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek számára
is elérhetővé válnak azok a kommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az
önrendelkező életet. S hogy miként működik ez a gyakorlatban, azt Kiss Csaba, a MEOSZ munkatársa mutatja be egy kommunikátor program segítségével a rendezvényen. A projekt szakemberei a sportnapon szakmai tanácsadással is várják az érintetteket annak érdekében, hogy segítséget kapjanak az állapotuknak megfelelő számítástechnikai eszköz megtalálásához. Az érdeklődők a helyszínen azt is kipróbálhatják, hogy az adott sérültségi foknak megfelelően milyen eszközök segíthetnek az akadálymentes kommunikációban. 

A rendezvényen Nádas Pál dedikálja „Árnyékban született csillagok. Paralimpiatörténeti tanulmányok” című kétkötetes művét, Nagy Bendegúz Lóránd pedig, Bendegúz, a kerekesszékes világjáró című könyvét.

A IX. MERI Sportnapon 28 sportággal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, melyek közül többet ki is
lehet próbálni; így például a rögbit, kerekesszékes kosárlabdát, vívást, teniszt, asztaliteniszt, íjászatot,
lövészetet, bocciát, ülőröplabdát. A sportok kipróbálásához kerekesszékeket biztosítunk. Új sportágként mutatkozik be a rendezvényen a darts és a kerekesszékes kézilabda, de lesz kerekesszékes bodybuilder bemutató is. A sportágak egy részét világ- és Európa-bajnok parasportolóink mutatják be.

A IX. MERI Sportnap házigazdája, Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó. A rendezvényen részt vesz Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai ezüst-és bronzérmes világbajnok vívó, Hajmási Éva paralimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok vívó, Farkas László paralimpikon teniszező, Gurisatti Gyula sportlövő paralimpikon, Szabó János világ és Európa-bajnok erőemelő, Sztanó György junior világbajnok, Mezei Katalin EB ezüstérmes paralimpikon erőemelő valamint Csonka András paralimpiai ezüstérmes és Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező. A sportnapon Nemcsik Zsolt olimpiai ezüstérmes vívó, a kerekesszékes vívók szövetségi kapitánya barátságos asszót vív Osváth Richárd kerekesszékes paralimpiai ezüst-és bronzérmes vívóval.

A kerekesszékes kosárlabdások barátságos meccset játszanak a Czene Attila olimpiai bajnok úszó
vezette csapat tagjaival.

A sportnapot a Magyar TáncSport Szakszövetség Parasport Táncválogatott előadása zárja. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet csodálatos környezetben, teljesen akadálymentes helyszínt biztosít a rendezvénynek. Az Intézet komplex mozgásszervi rehabilitációval segíti a páciensek gyógyulását, amelyben nagy hangsúlyt fektet a sportolásra. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet idén ünnepli 100 éves jubileumát. A jelenlegi Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet helyén és részben annak ma is meglévő épületeiben 100 éve 1918. május 1-jén nyílt meg a József Főherceg Tüdőbeteg Katonák Otthona. Az OORI erre az alkalomra állandó kiállítást hozott létre, melyen bemutatja évszázados történetével kapcsolatos dokumentumokat, tárgyakat, illetve azokat a relikviákat is, amelyek a rehabilitáció csíráit, fejlődését és magyarországi történetét méltón tükrözik.
A kiállítás a rendezvény alatt megtekinthető.

A szervezőkről

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)

A MEOSZ a mozgássérült emberek hazai érdekképviseleti szervezete, közel százhatvan ezer fős aktív tagságával egyben az egyik legrégebbi és legnagyobb civil szervezet Magyarországon. 1981-ben alakult, tagjai a mozgássérült emberek által létrehozott egyesületek, így a MEOSZ már az egész országban jelen van. Egyesületeinknek minden mozgássérült ember tagja lehet, de a mozgássérült gyermekeket nevelő szülőket is várjuk a közösségünkbe. Pártfogóként a hozzátartozók, szimpatizánsok, ügyünk támogatói is csatlakozhatnak Szövetségünkhöz. 

A MEOSZ célja a mozgáskorlátozott emberek családjaik érdekvédelme a mozgáskorlátozottságból eredő sajátos érdekek feltárása, megfogalmazása, képviselete és érvényesítése révén. Célunk a környezetben lévő akadályok beazonosítása és lebontása az érintettek teljes körű társadalmi részvétele és befogadása érdekében. 

2018-tól egyedülálló infokommunikációs akadálymentesítésbe kezdtünk, melynek révén 600 súlyosan mozgássérült ember számára is elérhetővé válnak azok az infokommunikációs eszközök és alkalmazások, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életvitelük előmozdítását. A Szövetségnek komoly szerepe volt a mozgássérült emberek országos sportági versenyrendszerének kialakításában, a hazai paralimpiai mozgalom megalapításában, megerősítésében. A MEOSZ-ról bővebben a www.meosz.hu oldalon lehet tájékozódni. Érdemes követni a Facebook oldalunkat is: www.facebook.com/meosz. 

Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) 

Intézetünk a szakma progresszív központjaként, csodálatos természeti környezetben valósítja meg a komplex orvosi rehabilitációt. Évente több ezer súlyos beteget, illetve sérültet ápolunk, gondozunk az ország egész területéről. Kilenc fekvőbeteg osztályunkon és a Nappali Kórházban összesen 418 ágyon fekvő, különböző károsodásokat (baleseti agy- illetve gerincvelő sérültek, amputáltak, stroke bénultak, stb.) elszenvedett betegeinkkel specializálódott szakembereink team formában foglalkoznak, melyben szervesen részt vesznek a külön terápiás részlegek is (sport-, hidro-, ergoterápia). A sporttal kapcsolatos rendezvények ideális helyszíne az OORI. Ezt a lehetőséget igénybe is veszik a sportolók. Rendszeresen kerül sor Intézetünk területén edzőtáborokra, barátságos mérkőzésekre, versenyekre. Intézetünk jó terepe az utánpótlás sportnak, hiszen a sportrendezvényeket látó betegeink, az Intézetben edző sportolókkal találkozva maguk is sportolni kezdhetnek. Intézetünk honlapja: www.rehabint.hu

Magyar Paralimpiai Bizottság 

Hazánkban 1929-től származtatható a mozgáskorlátozottak sportja. Egészen az 1960-as, 70-es évekig mozgássérültnek lenni Magyarországon egyet jelentett a Persona Non Grata státusszal. Az egyéni próbálkozásokat követően Fejes András és Tauber Zoltán vezetésével a „Mozgásjavító” Általános Iskola és Diákotthon tanárai és diákjai 1970-ben megalakítják a Mozgáskorlátozottak Halassy Olivérről, a lábszáramputált kétszeres olimpiai bajnokról elnevezett Sportegyesületét (HOSC). Az első magyar paralimpiai érmeket szintén ők nyerték; Fejes András az első magyar paralimpiai érmet, bronzérmet nyert atlétikában 1972-ben, Tauber Zoltán az első magyar aranyérmes paralimpikon, aki 1976-ban asztaliteniszben, Torontóban diadalmaskodott. A hazai versenyrendszerű parasportot irányító szervezet, a Magyar Paralimpiai Bizottság 1997-ben alakult, és 2016-tól köztestületként a teljes hazai fogyatékos sportéletet - együttműködve a szakszövetségekkel -, koordinálja és segíti. További információk a 2016-os nyári paralimpiai játékokról, a 2018-as téli paralimpiai játékokról és a Magyar Parasport Napjáról: www.hparalimpia.hu /facebook: Magyar Paralimpiai Csapat, Magyar Paralimpiai Bizottság/ instagram: magyarparalimpiaicsapat .

Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 

A FODISZ szervezi és bonyolítja le a felmenő rendszerű Diákolimpiát, valamennyi sérülésspecifikum, így a mozgássérültek számára is. Az elmúlt években eredményesen működött együtt a Mozgásjavító Általános Iskolával és annak Diáksport Egyesületével a Mozgásjavító Kupa szervezésében, valamint a Mikolovits Veronika Evezős Ergométeres Emlékverseny is bekerült a FODISZ versenynaptárába. A FODISZ a hazai para boccia életbe is bekapcsolódott, tevékeny részt vállalt a Magyar Para Boccia Szövetség megalakulásában, valamint az országos bajnokságok szervezésében is. Emellett feltörekvő tehetségeknek lehetőséget biztosít a nemzetközi megjelenésre is, mivel 2015 óta a FODISZ delegálja az egyre nívósabb Tátra Kupára a magyar csapatot. Szabadidősport megmozdulásainkon (SPAR Maraton, Winners' Day stb.) rendszeresen vesznek részt mozgássérült gyermekek és felnőttek, egyre nagyobb létszámban. Az elmúlt évben egy eddig egyedülálló Képzőművészeti Kiállítást is szervezett a FODISZ fogyatékkal élő művészek alkotásaiból a 2016-ban elhunyt kiváló szájjal festő művész, Szabó Szonja emlékére. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A rendezvényről bővebben:

IX. MERI SPORTNAP 2018. június 2. (szombat) 
  • 10.00-16.00 Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet – Budapest, XII. Szanatórium u. 19. 
  • 10.00-10.30 Megnyitó - köszöntőt mond: Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke, Dr. Cserháti Péter, az OORI főigazgatója, Urr Anita, az MPB főtitkára, Kiss Csaba, a MEOSZ tapasztalati szakértője és Dani Gyöngyi ötlet- és házigazda kedvcsináló beszéde 

PROGRAMTERV Műsorvezető: Szőke Viktória 

  • 10.30-10.45 Bemelegítés Sárai Rita kerekesszékes zumbatáncossal 
  • 10.30-tól Sportprogramok indulása 
  • 10.00-11.00 Nádas Pál dedikálja az „Árnyékban született csillagok – Paralimpiai tanulmányok” c. könyvét 
  • 10.00-16.00 Nagy Bendegúz Lóránd dedikálja „Bendegúz, a kerekesszékes világjáró” c. könyvét. 11.00-11.15 Nemcsik Zsolt, olimpiai ezüstérmes vívó barátságos asszót vív Osváth Richárd paralimpiai ezüst-és bronzérmes vívóval 
  • 12.30-13.00 Harnos Kristóf többszörös Világ- és Európa-bajnok kerekesszékes testépítő bemutatója 13.00-13.30 Czene Attila, olimpiai bajnok úszó és csapata barátságos meccset játszik kerekesszékes kosárlabdázókkal 
  • 15.00-15.30 A Magyar TáncSport Szakszövetség Parasport Táncválogatott előadása 
  • 15.30-16.00 Jutalomsorsolás, ajándékok átadása A program során lehetőséget kínálunk az info-kommunikációs eszközök kipróbálására. Nádas Pál és Nagy Bendegúz könyveinek megvásárlására egész nap lehetőség lesz az aulában. Az OORI állandó kiállítással ünnepli fennállásának száz éves évfordulóját. A kiállítás megtekinthető a galérián
Forrás: dr. Bánfai Tamara Meosz Sajtófőnöke

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...