2018. május 22., kedd

Lajstromozták az akadálymentes diagnosztikai lehetőségeket


Listát készített a humán tárca a MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) kérésére arról, hogy hol vannak akadálymentes (például állítható magasságú) diagnosztikai eszközök országszerte. S bár van rá jogszabály, hogy valamennyinek ilyennek kellene lennie, Ladányi Márta, a tárca helyettes államtitkára is elismerte: noha törekszenek rá, de a fogyatékos emberek egészségügyi ellátására is alkalmas technológiák a hazai intézményekben még nem teljes körűek. Mint írta: a 2012 óta beszerzett képalkotó diagnosztikai eszközök 94 százaléka akadálymentesen, további 5,5 százalékával segítséggel végezhetők el a fogyatékkal élők vizsgálata.



Ladányi Márta hozzátette azt is, hogy a közbeszerzésekben a műszaki specifikáció nem tartalmazott ilyen kitételt, mert a törvény értelmében, az versenykorlátozó és árfelhajtó kiírás lett volna, ennek ellenére az újonnan vásárolt eszközök akadálymentesen használhatók.



A helyettes államtitkár levele szerint azt, hogy hol, és milyen diagnosztikai eszközök alkalmasak az érintettek vizsgálatára az egészségügyi intézmények honlapján, illetve a háziorvos segítségével lehet kideríteni.



A kormányzat listájából kiderül: akadálymentes képalkotó diagnosztikai vizsgálatra az ország 14 megyéjében 79 szolgáltató alkalmas. Altatásban végzett fogászati ellátás a négy nagy – a budapesti, a szegedi, a pécsi, a debreceni - orvosi egyetemen és a fővárosban a Bethesda -, és a Heim Pál gyermekkórházban van lehetőség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...