2018. május 2., szerda

Új szúnyogfaj terjed Magyarországon, bőrférgességet, trópusi betegségeket hordoz

A bőrférgességet már kimutatták, ám lehetséges, hogy a koreai szúnyog hazai elterjedése nyomán trópusi betegségekből is kialakulhat járvány Magyarországon.

Illusztráció: Northfoto

Kapacitás és pénz híján megbecsülni sem lehet, mely területeken és milyen számban lehet jelen Magyarországon a Délkelet-Ázsiában honos szúnyogfaj, amely többek között a Zika, a bőr- és szívférgesség, a japán encephalitis vagy a Nyugat-nílusi láz terjesztésére is képes. A koreai szúnyogfaj petéi feltehetően import autógumikkal érkeztek hazánkba. Kibírták a telet is.

A 24.hu megkereste Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársát, aki azt mondta: a hazai fauna egy újabb taggal bővült, a koreai szúnyog erőteljesen terjeszkedik, megállítására nincs lehetőség.

Az ember vérét kedvelő koreai szúnyogfaj mozgását az országban egyedüliként követi nyomon Kemenesi Gábor munkatársaival. Pécsen belül mutatták ki a faj sugárirányú terjedését, mely már a város határában is megjelent.

- Nem tudjuk, más településeken mi a helyzet, mert a kutatásra nincs pénz és kapacitás. Életszerű feltételezés viszont, hogy a faj hazánkban is nagy területen megvetette már a lábát, jelenleg pedig már túl vagyunk azon a ponton, amikor bármit is tehetünk megállítására – mondta a kutató a lapnak.

A bőrférgességet okozó élősködőt több pécsi mintából mutatták ki, amely a szúnyog közvetítésével jut a gazdaszervezetbe, és elsősorban a kutyafélék parazitája, emberben nem tud kifejlődni. Megreked bizonyos stádiumban, betokozódik, és komoly gyulladást okoz a bőrben, szemben, egyéb helyeken. Eddig évente 5-10 ilyen eset fordult elő, a szúnyogoknak köszönhetően a jövőben több lehet.

- Ki tudja, mik fognak még kiderülni, túlzás nélkül benne vannak a pakliban a trópusi betegségek is - fogalmazott Kemenesi Gábor.

A szúnyogfaj ellen azonban gyakorlatilag tehetetlenek vagyunk. A hazánkban alkalmazott általános szúnyogirtást a peték és lárvák túlélik, és az invázió új hulláma néhány nap vagy hét múlva újra indul, amely ellen folyamatos, az egész országra kiterjedő monitorozásra lett volna szükség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...