2018. június 4., hétfő

MEREK szakmai találkozó Baján

Baján is bemutatkozott a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK): május 31-én, csütörtökön a Bácskai Kultúrpalotában tartottak szakmai találkozót és tájékoztatót, amelyre meghívták a szociális és egészségügyi ágazat helyi képviselőit, háziorvosokat, védőnőket, ápolókat, a betegellátásban és a rehabilitációs intézményekben dolgozókat.
Forrás: baja.hu

Amint azt elöljáróban Fóris Johanna, a MEREK igazgatója elmondta: olyan állami fenntartású szociális intézményről van szó, amely alap és szakosított szolgáltatást nyújt mozgássérült felnőttek számára, a 14. életévet betöltött, de öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért személyek rehabilitációja tekintetében. Az országos ellátó intézet Budapesten, a Marczibányi téren található, jó infrastruktúrával, akadálymentes környezetben, érzékenyítő szemlélettel. A mozgássérültek itt többféle rehabilitációs és terápiás lehetőség közül választhatnak, egyik legfontosabb törekvés az önálló életvitelre való motiválás, az ehhez szükséges képességek kialakítása, megerősítése, fejlesztése. Ugyanakkor segítik a munkaerő piacra való beilleszkedést, integrált iskolát működtetnek, egyéni terápiát és foglalkozásokat kínálnak.

Egyik fontos programjuk a Guruló műhely és kölcsönző szolgáltatás, amelynek keretében gyógyászati segédeszközök szervizelését, kölcsönzését és egyénre szabását végzik. Amint az intézményvezető hangsúlyozta: sokan kényszerülne napi több órán át használni egy-egy eszközt, ezért is nagyon fontos, hogy az minél kényelmesebb legyen. Gyakran keresik fel őket munkáltatók is, akik megváltozott munkaképességű alkalmazottuk számára igyekeznek megfelelő körülményeket teremteni, ehhez kérnek segítséget az intézmény szakembereitől is. A régióban Mórahalmon található a legközelebbi fiókintézményük – tájékoztatott az igazgató.

Az önkormányzat nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester mondott köszönetet a MEREK képviselőinek a tájékoztatásért. Az elöljáró úgy vélekedett: bárki bármikor kerülhet olyan helyzetben, hogy akár ideiglenes is szükséges lehet valamely gyógyászati eszközre, ezért fontos tudnia, hová fordulhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...