2018. június 3., vasárnap

Univerzális Braille-kijelzőszabványon dolgozik az USB-IF

A többek között az Apple, Google és Microsoft nevével fémjelzett szervezet a vakoknak és gyengénlátóknak szánt kijelzők használatát tenné egyszerűbbé.
kép forrása:.hwsw.hu

Szabványos keretek közé helyezné a Braille-kijelzőket az USB Implementers Forum, (USB-IF) illetve a csoport tagvállalatai, mint a Google, az Apple vagy a Microsoft. A szervezet célja, hogy az eszközök ugyanolyan egyszerűen használhatók legyenek, mint a billentyűzetek - ehhez pedig már be is jelentette a Braille-kijelzőkhöz készülő USB HID (Human Interface Device) szabványt.

A megoldás nem csak a vakok és gyengénlátók számára könnyítheti meg a készülékek használatát, de a fejlesztői oldalon is könnyebbséget jelenthet, hiszen a speciális eszközökhöz nem kel majd külön szoftvereket, drivereket írni az egyes operációs rendszerekre, ezáltal pedig gyorsabbá és olcsóbbá válhatnak a fejlesztési folyamatok. Az új szabvánnyal a Braille-kijelzők felhasználóinak azok használatához hamarosan nem lesz más dolguk, mint csatlakoztatni az eszközt a számítógéphez, hasonlóan egy egérhez vagy billentyűzethez és rögtön használatba is vehetik azokat.

Az új, a legnagyobb iparági szereplőkkel közösen fejlesztett USB HID szabványnak köszönhetően a fenti "plug-and-play" működés az összes nagy platformon megjelenik, beleértve a Windowst, macOS-t, sőt még az Android rendszert is. Utóbbi is kiemelten fontos, hiszen ahogy a Microsoft közleményében is rámutat, a látássérültek számára is lényeges, hogy gördülékenyen tudjanak váltogatni készülékeik között - a platformokon átívelő kompatibilitás kapcsán a cégek így nagyon pozitív reakciókra számítanak.

A hasonló fejlesztéseknek a vakok és gyengénlátók életszínvonalának gyors javítása mellett hosszútávon is számos pozitív hatása lehet, ahogy azt a Microsoft akadálymentesítési programjának vezetője, Jeff Petty elmondta, végeredményben a fejlesztés a látássérültek munkaerőpiaci elhelyezkedését is segítheti, hiszen a megoldással az érintett felhasználók nem csak jobb felhasználói élményt kapnak, de produktívabbak is lehetnek. Nem utolsó sorban pedig a munkaadók számára is egyszerűbbé válhat a hasonló Braille eszközök beszerzése.

A szervezet és annak tagvállalatai tehát már dolgoznak a szabványon, amelyet várhatóan jövő év elején kezdhetnek véglegesíteni. Ezt követően az frissítés formájában jut majd el a különböző operációs rendszerekre, az új generációs Braille hardverek pedig már a szabvány támogatásával kerülhetnek piacra, a várakozások szerint már 2019 folyamán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...