2018. július 19., csütörtök

Bőczy Tímea lehet hazánk első Down-szindrómás artista csillaga

Rengetek siker és kemény munka áll a 19 éves Down-szindrómás Bőczy Tímea mozgásművész, és mestere, Kovács Beatrix mögött.

Legutoljára a Richter Flórián Cirkusz Ki mit tud?-ján lépett fel Pécsen, ahol különdíjban részesült. Meghívták a Cirkuszok Éjszakájára, egyszerre két helyre is: a Richter Flórián Cirkuszba és a Fővárosi Nagycirkuszba.

Bőczy Tímea Down-szindrómával született Siklóson, s bár szavakban, mondatokban nem tudja jól kifejezni magát, a mozgására már kiskorában felfigyeltek. Egy többszörös hátrányos helyzetű családban látta meg a napvilágot, az elmúlt tizenkilenc évben sokat költöztek. Laktak már Pécsen, jelenleg Velényben élnek. Mentortanárával egy véletlen folytán találkoztak. A négyéves Tímea egy pécsi óvodába járt, amikor egyik barátnőjének az édesanyja felkereste Kovács Beatrix Bonis Bóna-díjas tehetség szakértő, koreográfus iskoláját. Elmondta neki, hogy szívesen járna lánya a tanárnő óráira, de hozná a barátnőjét, a Down-szindrómás Tímeát.

– A megfigyelés az egyik legjobb módja annak, hogy felfedezzük a gyerekben, hogy milyen területen lesz esetleg kiváló, illetve mely területeken tud majd jobban kibontakozni – kezdett bele a történetbe Kovács Beatrix. – A kisgyermeket tehetség csírának nevezzük, s Tímeában rendkívüli tehetségcsíra lakozott.

Hozzátette: voltak olyan magatartásformái, amit nehezen tudott tolerálni, de az óriási türelem és odafigyelés meghozta a gyümölcsét. Hetente kétszer-háromszor edzenek, három-négy órát dolgoznak együtt. Néha azért akadtak olyan körülmények, ami nehezítették a közös munkát.

– Volt, hogy egy év elteltével láttam csak újra, és akkor rácsodálkoztam, hogy ez a lány semmit nem felejtett, onnan folytatta a gyakorlatokat – tegyük hozzá: tökéletesen kivitelezve –, ahol korábban abbahagytuk. Ez arra késztetett, hogy még többet dolgozzunk együtt – mondta Kovács Beatrix.

Tímea hét évvel ezelőtt lépett először porondra. Az első bemutatkozója a pécsi Nemzeti Színházban volt, a Nemzetközi Speciális Művészeti Fesztiválon. A különlegességét a műsornak az adta, hogy az országban egyedülállóként ép társaival lépett színpadra Down-szindrómásként. Azóta sikert sikerre halmoz: 2013-ban megkapta a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének egyik különdíját, 2014-ben és idén az Országos Berczik Sára versenyen első helyet ért el, 2017-ben Göllesz Viktor díjas és ösztöndíjas lett önérvényesítés kategóriában. Egy hete Kaposvárról tért vissza aranyéremmel. A pécsiek Tímea előadását legközelebb a Zsolnay Fényfesztiválon csodálhatják meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...