2018. július 16., hétfő

Egyedülálló kezdeményezés: akadálymentes turizmust kínálnak a sérülteknek

Az akadálymentes turisztikai lehetőségek közt nem igazán bővelkedik hazánk. Megyénkben sem számottevő az olyan attrakciók száma, amelyek kimondottan a fogyatékkal élők részére nyújt aktív kikapcsolódást.
A 14 éves Schautek Roland tartott bemutatót, aki magyar bajnok, Európa-kupa-győztes a parakarate sportágban Fotó: Czímer Tamás

– Isten hozott mindenkit a csend és a friss levegő településén – nyitotta meg a III. Mátrai Nemzetközi Egészségturisztikai Konferenciát a házigazda település polgármestere. Holló Henrik ismertette: a falu törekvése, hogy a jövőben teljes mértékben akadálymentesített övezetté váljanak, ahová a mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő turisták is szívesen ellátogatnak és könnyedén meg is tudnak majd közelíteni.

– Mindössze négyszáz állandó lakosa van a településnek, ám ez a turisztikai szezonban mindig magasabb – kezdte ismertetőjét a vezető. – Nagyon jó adottságokkal rendelkezünk. A Károlyi-kastély az egykori nemesi család rezidenciája volt, szomszédságában az Ivócsarnok áll, amelyben a kénes gyógyvíz a „parádi víz” található. A vizet a helybeliek csak cseviceként emlegetik. Emellett a klíma is kitűnő, jó a levegő, nincs parlagfű. Bár nem turisztikai látványosság, de hozzánk tartozik a ma már romos és elhagyatott üveggyár, amely valamikor világhírűvé tette a falut és nemcsak presztízs volt itt dolgozni, hanem számos család megélhetést biztosította a sokszor apáról fiúra öröklődő szakma. Ma már csak a múzeum őrzi a megmentett értékeket. Az önkormányzat döntött: a falut átállítják a turizmusra, az egészségturizmuson belül a paraturizmust fejlesztenék – hangsúlyozta a vezető.

Dr. Zsarnóczky Martin, a Matra Resort ­projektvezetője a tanácskozáson kifejtette, tanulmányokat, felméréseket készítettek és kidolgozták az akadálymentes turizmus tervezésének folyamatait. Ez azt eredményezi, hogy fizikai, illetve értelmi képességeiben akadályozottak számára is elérhetővé és élvezhetővé teszi az ép társadalom utazóinak kínált turisztikai szolgáltatásokat.

Mozgáskorlátozottak ­számára jól járható tanösvényt építenek augusztusban, majd terveik szerint rendszeresített akadálymentesített autóbuszjáratok közlekedését is biztosítanák a jövőben. Hozzátette, a fogyatékkal élő személyek turizmusának alapvető feltétele, hogy az abba bekapcsolt szálláshelyek is akadálymentesek legyenek, hisz az utazás, az élményszerzés és a pihenés iránti vágy bennük is él.

A Mátrai Nemzetközi Egészségturisztikai Konferencia témája volt többek között a parasport és az akadálymentes turizmus kapcsolata-integrációja is, amelynek apropójaként a településen rendezték meg a néhány napos edzőtáborukat a karate parasportolók – tudatta Hodunov Edvárd, a Magyar Karate Szakszövetség Parasport Bizottság vezetője. Elmondta, hogy a családi és szakmai segítségen túl a társadalmi elfogadás, a megfelelő környezet kialakítása is nagyon fontos és a mátrai falu ebben kiemelkedő. Országosan egyedülálló kezdeményezése pedig a többi település számára is példaértékű.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kerekesszékben is biztonságban
A rendezvényen jelen volt Kalmár Árpád, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke is, akinek nevéhez fűződik a fogyatékkal élő emberek ­önvédelmi módszerének kitalálása. Dr. Garamvölgyi László, a Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy bár nagy a látencia, de évente több mint kétezer olyan bűncselekmény történik, amelyben kerekesszékesek, vagy fogyatékkal élők az áldozatok. – A nemzeti bűnmegelőzési stratégiába szervesen illeszkedik az a program, amelynek az egyik része épp az, hogy az elesettek, a fogyatékkal élők is meg tudják magukat ­védeni. A programban nemcsak a kerekesszéket használók vesznek részt, hanem például látássérültek is. Tavaly Siófokon rendeztek hasonló, önvédelmi technikát is tanuló parasportolók számára tábort. Számukra szükséges a megfelelő felkészülési helyszín is és Parádsasvár jövőre otthont adhat egy nagyszabású nemzetközi edzőtábornak, vagy akár egy rangos versenynek is – közölte rendőr dandártábornok.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...