2018. július 24., kedd

Együtt sportoltak látók és nem látók Miskolcon

A vak ember nem sötétséget lát, hanem a semmit. Ez a 120 százalékos vakság.
Barnóczki Gábor - © Fotó: ÉM-Archívum

A vakok és gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egyesülete a megyében élő látássérültek és vakok számára nyújt segítséget, képviseli az érdekeiket. Közel 800 tagja van az egyesületnek, és a pártoló tagok. Ha a megyén kívülről jelentkezik valaki, szívesen látják. Miskolcon a Jókai úti székházukba bármikor bekopogtathat egy sorstárs, segítenek, ha tudnak.

Az idősebb korosztály

Az egyesület elnöke Barnócz­ki Gábor fiatalember. Maga is érintett, súlyos szembetegségben szenved. Csőlátása van, és távolabbról nem ismeri fel az arcokat. Azt mondja, örül, hogy még ennyire is boldogul. Arról érdeklődöm, hogy milyen korosztályhoz tartoznak a tagok.

– Többnyire az idősebb korosztályhoz, szerencsére – teszi hozzá. Úgy 60 év az átlagéletkor, egy bizonyos kor után jelentkezik a szürke- és zöldhályog betegség. Persze, vannak gyerekek is a tagjaik között, vannak öröklődő szembetegségek, amik már gyermekkorban jelentkeznek. Sok az alig látó. Az alig látó szóhasználat a látássérültek körében alakult ki. Orvosilag ezt a kifejezést nem használják. Ez azt jelenti hogy 90-95 százalékos látáscsökkenés következik be. Fényt lát a látássérült, de alakokat nem, vagyis nincs funkcionális látása.

– Az az érdekes – mondja mosolyogva –, hogy orvosi szempontból létezik 120 százalékos látáscsökkenés.

Azért annyi, magyarázza, mert az orvosok azt feltételezik, hogy ilyenkor a sötétséget sem látja a vak ember. Mert ugye úgy képzelik a látók, hogy a vak ember sötétséget lát. De nem. Van olyan, hogy már azt sem.

– Ezt úgy képzelje el –mondja Barnóczki Gábor –, hogy a háta mögé senki nem lát. Nem sötétséget lát, hanem semmit. Na ez a 120 százalékos vakság!

Csendben maradok. Ledöbbenek. Erre még sohasem gondoltam. mondta a Borsod online munkatársa. Azt mondja Gábor, hogy ha becsukja a szemét, próbálja elképzelni, hogy milyen lehet a 180 fokos látás. De mivel nem látott még így soha, nem tudja elképzelni, hiszen látótér-beszűkülése van.

Erőt adnak

Beszélgetek még arról, hogy mi történik, ha egy új tag érkezik a csoportba, aki hirtelen veszítette el a látását. Hogyan tudnak segíteni neki? Hiszen az egyesületnek nincs pszichológusa. Az új tagok, az új megváltozott életkörülményeikhez szeretnének alkalmazkodni, megérteni, hogyan lehet így tovább élni, és a „régiek” erőt adnak. Életükkel bizonyítják, hogy így is lehet, így is érdemes. De az egyesület segít a segédeszközökhöz jutáshoz, vakok személyi járuléka igénylésében, jogi tanácsokat adnak. Sőt, kölcsönözni lehet beszélő eszközöket, – beszélő mérleget, lázmérőt, vérnyomásmérőt, órát vagy színfelismerőt. Ez utóbbi úgy működik, hogy a kis eszközt a ruhához érintik, ami máris mondja a textília színét.

Sportosan Borsodban – ez volt egy most véget ért pályázatuk címe, ez már a második ilyen program volt. A Fogyatékos Személyek Esély­egyenlőségéért Nonprofit Kft. hirdette meg, ami az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye. A cél az volt, hogy a vakok és gyengénlátók is kimozduljanak otthonról, hogy érezzék a verseny örömét, izgalmát. Mert az a tapasztalat, hogy egy látássérült ember nehezebben indul el mozogni, sportolni.

A pályázatnak köszönhetően integráltan, látók és nem látók együtt mozogtak, sportoltak. Próbálják a rendszeres testmozgás igényét kialakítani a vak emberekben is. Összesen 450 látássérült személy vett részt a programban, és 250 látó csatlakozott a projekthez, ami június 30-án véget ért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...