2018. július 16., hétfő

Siket modell járt a focitáborosoknál

Focitáborban tartott érzékenyítő előadást pénteken Szabadi Diána siket modell és a szintén siket modell, Weisz Fanni édesanyja. A 9 és 11 éves gyerekeknek arról beszéltek, milyen a siketek világa.
Siket modell járt a focitáborosoknál Fotó: Kuklis István

– Nem vagyok ufó, sem beteg, csak más nyelven beszélek – kezdte előadását pénteken  Szabadi Diána siket modell és szépségkirálynő, aki a Móravárosi Kinizsi Sportkör focitáborosaihoz látogatott el. A 9 és 11 éves gyerekeknek arról beszélt Léránt Ágnessel, Weisz Fanni édesanyjával, milyen a siketek világa, és hogyan érdemes hozzájuk viszonyulni. Mint elmesélték, Magyarországon 375 ezer hallássérült él, közülük 75 ezren siketek. 

– Nem mutogatunk, hiszen nem vagyunk majmok. Van hangunk, csak nem használjuk, és nem szeretjük a „süket" kifejezést, mert azt a rossz gyereknek mondja az anyukája, ha nem figyel rá – sorolta Szabadi Diána, mivel lehet őket megsérteni. Jelelését Ágnes fordította a gyerekeknek. Ezt követően megtanította a kis focistákat az ujjábécére, amellyel le is betűzhették saját nevüket, illetve azt is, hogyan kell eljelelni a „köszönöm szépen" és a „szép vagy" kifejezéseket. 

A jelelést Léránt Ágnes azért tanulta meg, mert két siket babája született. – Sokan azt vallják, hogy a siket gyereknek kell megtanulnia szájról olvasni. Nekem viszont természetes volt, hogy én sajátítom el az ő nyelvüket, hogy kommunikálni tudjak velük. Azt egyébként, hogy ez nem nagy ördöngösség, hamar megtapasztalhatták a gyerekek: néhány szituációban ők is eljátszhatták, hogyan adnának át információt a másiknak, ha az nem hallaná őket.

Az érzékenyítő programot a Csend Hangja Klaszter ősztől szegedi iskolákba is szeretné elvinni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...