2018. október 21., vasárnap

Arany Bot Díjat ítéltek oda a vak költőnek

Százéves a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége. Az előd szervezetet az első világháborús gáztámadások során, látásukat elvesztő, leszerelt katonatisztek alapították. A centenárium kapcsán számos eseményt szervez a szövetség. Most adták át például az Arany Bot Díjat, melynek Tolna megyei vonatkozása is van.
Nagy Vendel vak költő (Fotó: Wessely Gábor Tolnai Népújság újságírója)

A Bízz Vakon Alapítvány felhívására sokakat jelöltek, akik segítik a vakok életét. Díjat három kategóriában adtak át egy budapesti rendezvényen. Az egyéni jelöltek közül Kovácsné Tornai Andrea kórházi dolgozó kapta az Arany Bot Díjat, civil kategóriában a Mozdulj! Közhasznú Egyesület, míg vállalatok közül a Decathlon kapta az elismerést. Volt egy különdíjas is, a szekszárdi Nagy Vendel, aki úgy segíti a látássérülteket, hogy közben maga is az. Az indoklás szerint azért tüntették ki, mert írásaival bemutatja a vakok életét, és megjelenési lehetőséget is biztosít tollforgató sorstársainak. Működtet ugyanis egy irodalmi portált, Megszólalok címmel, mely nagyrészt látássérültek verseit és prózai munkáit közli.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...