2023. február 8., szerda

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban.

Veszélyes egészségügyi problémát okozó szemcseppre hívta fel a figyelmet az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) a napokban. Az egyik Indiában gyártott szemcsepp használata eddig legalább 55 embert betegített meg az Egyesült Államokban. A baktériumfertőzéses esetek némelyike súlyos szövődményekkel járt: akadt, aki elvesztette a látását, egy ember pedig elhunyt - adta hírül a Reuters. 

Az amerikai piacra gyártott szemcseppet rengetegen használhatták

Az FDA közlése szerint az indiai Global Pharma Healthcare gyógyszeripari vállalat Artificial Tears elnevezésű szemcseppjébe a gyártás során baktérium kerülhetett, amely a tapasztalatok szerint antirezisztens, vagyis ellenáll az ellene bevetett antibiotikumoknak. A vállalat a termék önkéntes visszahívását rendelte el az Egyesült Államokban.

Indiai kormányzati forrásból a Reuters tudomására jutott, hogy a szövetségi és állami gyógyszerfelügyeleti hatóság szakembereket rendelt ki a Global Pharma Healthcare ominózus szemcseppet is gyártó üzemébe, amely elsősorban amerikai piacra szánt termékeket állít elő.

Vészjósló előzmények

Az incidens azért is érinti érzékenyen a szektort, mert tavaly is történt hasonló, tragédiával végződő eset. Ahogy arról korábban írt a Házipatika.com, 2022-ben Gambiában és Üzbegisztánban legalább 70 gyermek heveny vesekárosodás miatti halálát hozták összefüggésbe Indiában gyártott köhögés elleni szirupokkal.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ idén január 31-ig 12 államban összesen 55 olyan beteget talált, akiknél a szemfertőzés összefüggésbe hozható az EzriCare által forgalmazott műkönny használatával.

(Forrás:Házipatika.com)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...