2021. október 18., hétfő

Erősödik a járvány negyedik hulláma Hajdú-Biharban is

Megugrott a koronavírus fertőzöttek száma Hajdú-Bihar megyében – az elmúlt három napban 180 új esetet találtak. Ez is jelzi, hogy erősödik a járvány negyedik hulláma. A szakemberek továbbra is a védőoltás felvételére buzdítják azokat, akik ezt eddig nem tették meg.
Reggel hétkor nyitott hétfőn a Szent Anna utcai oltóközpont. Már a kora reggeli órákban is sokan érkeztek ide. A tapasztalatok szerint, ahogy erősödik az újabb hullám, úgy nő a vakcinát kérők száma is. A Szent Anna utcán, ahol főként a harmadik körös oltásokat adják be, napok óta hatszáznál többen érkeznek.

Az első körös oltásokra is többen jelentkeznek, de még mindig fontos lenne a szakemberek szerint az átoltottság növelése.

A járvány erősödik, az elmúlt három napban 51 beteg hunyt el és 3274 új fertőzöttet találtak, közülük 180-at Hajdú-Bihar megyében. A tapasztalatok szerint a delta variáns fertőzési rátája erősebb, mint a korábbiaké és gyorsabban okoz súlyos betegséget is.

- A harmadik hullámban hét-nyolc nap alatt érték el a 30-40 százalékos tüdőérintettséget, és tudtunk segíteni a gyógyszerekkel, hogy ne kerüljenek gépre a betegek. A negyedik hullámban az ötödik napon 70-80 százalék tüdőfelület érintettséget tapasztalunk, és nagyon gyorsan kerülnek gépi lélegeztetésre a fertőzöttek - ismertette Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója.

A tömeges megbetegedések miatt megtelt romániai kórházakból 50 súlyos beteget vesznek át a szegedi és a debreceni klinikák. 30-an már megérkeztek.

A román belügyminiszter tájékoztatása szerint két idős nő életét már nem sikerült megmenteni. Egyiküket Debrecenben kezelték. A szomszédos országban egyébként jelenleg 1900 koronavírusos beteget már nem tudnak kórházakba felvenni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...