2021. október 11., hétfő

Rekordszámú résztvevő a 9. FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, a 36. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon

Október 9-én, a 36. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon gyönyörű napsütésben elrajtolt, közel 600 fős mezőnyben futott látás-, hallássérült gyermek, intellektuálisan sérült és mozgásában korlátozott fiatal, szervátültetett és Down-szindrómás, autista és halmozottan sérült egyaránt, és velük futottak családtagjaik, kísérőik, barátok és pedagógusok, edzők és a fogyatékos világgal szolidaritást vállalók, akik az esélyegyenlőséget valóban fontosnak tartják. Volt, aki pár perc alatt, könnyedén lefutotta a távot, volt, akinek egy-egy lépés is nagy kihívást jelentett, volt, aki egyedül teljesítette és volt, aki csak segítséggel vagy kerekesszékkel tudta megtenni a párszáz métert. Ezen a futamon a győzelem valóban mindenkié volt. A lélek győzedelmeskedett a test felett és az összefogás, az elfogadás diadalmaskodott a széthúzás, az ítélkezés helyett. A legkisebb táv volt ez, a legnagyobbakkal.

A „bordó pólósok” között ott volt a FODISZ Tehetségtámogató Programjának és Adománygyűjtésének két nagykövete: Drávucz Rita, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, férjével és kislányukkal Flórával, valamint Boronkay Péter, világ- és Európa-bajnok paratriatlonista családjával. Együtt teljesítette velük a távot: Ekler Luca, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraatléta, Kiss Péter Pál, paralimpiai bajnok, világ- és Európai-bajnok parakajakos, Konkoly Zsófia, paralimpiai bajnok, ezüst-és bronzérmes, Európa-bajnok paraúszó, Pap Bianka, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok paraúszó, Suba Róbert, paralimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok parakajakozó családjával, Vereczkei Zsolt, háromszoros paralimpiai bajnok paraúszó, a Para Teqball képviseletében pedig: László Attila, Para teqball instructor, parakerékpáros. Idén is csatalakozott hozzájuk két kiváló előadóművész: Csórics Balázs, színművész és Kárász Eszter, énekesnő.

A mezőnyben az egyéni nevezők, családok mellett számos intézményi csoport tagjai is velük voltak Budapest mellett, az ország több pontjáról, így Albertirsa, Csorna, Debrecen, Dunavecse, Hatvan, Győr, Hódmezővásárhely, Lenti, Mezőkövesd, Kiskőrös, Pécs, Szeged, Tiszaföldvár és Zalaegerszeg települések is képviseltetik magukat az eseményen.

Együtt futottak velük az Arany János EGYMI, a Béke Ligeti Általános Iskola, Készségfejlesztő Szakiskola és EGYMI, a Benedek Elek EGYMI, a Bethesda Gyermekkórház, a BIROK Apáczai Csere János Középiskola, a Budapesti Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola, a Dunavecsei Vizi Sportegyesület, az ÉFOÉSZ Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, az EMBERsÉG DSE, a Fogyatékkal Élők Baranya Megyei Sportszövetsége, a Fogyatékkal Élők Heves Megyei Sportszövetsége, a GEMMA Központ Szeged, a Gondoskodás Alapítvány, a Gyengénlátók Általános Iskolája és EGYMI, a Hatvani Lesznai Anna EGYMI, a Hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Oktatási Intézmény, a Móricz Zsigmond Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, a Mozgásjavító DSE, a Pető Sportegyesület, a Prizma Általános Iskola, Óvoda és EGYMI, a SUHANJ! Alapítvány, a Tessedik Sámuel Általános Iskola, a Tiszaföldvári Révay György EGYMI, a Trappancs SE, a Vidám Oroszlánok Alapítvány és a Zala Megyei Speciális Sportszövetség futói.Velük együtt teljesítették a távot az Allianz Hungária és a Continental Magyarország képviselői, valamint a Magyar Paralimpiai Bizottság munkatársai is, többek között Urr Anita, az MPB főtitkára és Dányi Anita, az MPB nemzetközi igazgatója.

A FODISZ központi irodájának szervezésében megvalósuló eseményen ott volt: Toponári Gábor, ügyvezető elnök, Koós-Lukács Tímea, kommunikációs igazgató, Vajtó Richárd, diáksportért felelős sportigazgató, Sipos Antal, gazdasági igazgató és Edvard Hodunov, a FODISZ-FOVESZ versenysport igazgatója.

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futam résztvevőit – hagyományaiknak megfelelően – idén is Szabó László, a FODISZ elnöke köszöntötte, majd - a Zumba Centrum, zenés, zumbás bemelegítését követően - Dj Dominique, Várkonyi Attilával közösen elrajtoltatta a mezőnyt. Két világnap is kapcsolódott a futamhoz.

 Szervátültetett színekben soha ennyien nem vettek részt a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamon, a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon. Nem véletlenül, hiszen az esemény idén egybeesett a Szervdonáció és Transzplantáció Világnapjával. A Magyar Szervátültetettek Szövetsége és a Trappancs SE az október 9-ei közös futással fejezték ki hálájukat és tiszteletüket a szervdonoroknak és családtagjaiknak, valamint szolidaritásukat a szervátültetésre váró betegek és családtagjaik iránt. A közel 50 fős csapat Berente Judit, a Magyar Szervátültetett Szövetségének elnökének vezetésével állt rajthoz.

 A Lelki Egészség Világnapja apropóján a Civilút „Mindenki” programja is csatlakozott a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamhoz, ezért viseltek futóik zöld sapkát, kifejezve: a test és a lélek szétválaszthatatlan: „Törődj a testeddel, hogy ép maradjon a lelked!” Az eseményen a Civilút Nonprofit Kft. képviseletében Ruttkay Réka ügyvezető, a FODISZ képviseletében pedig Szabó László elnök, ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást is aláírt. 

A FODISZ most először két napon keresztül, szombaton és vasárnap is várta a sátránál az érdeklődőket a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon, hiszen egyrészt érzékenyítő játékokkal szerette volna közelebb hozni mindenkihez a fogyatékossággal élők világát, másrészt helyszíni adománygyűjtést is végzett, mivel az Esélyegyenlőségi Futam volt az egyik kiemelt eseménye a FODISZ Adománygyűjtő kampányának, mellyel a fiatal fogyatékos sporttehetségeket szeretné segíteni a szervezet, idén ősszel elindított Tehetségtámogató Programján keresztül.

A helyszíni adományozóknak hálájuk jeléül KÖSZÖNET-érmet adtak ajándékba, és fotófalunk előtt „Én is segítettem!” matricát ragasztva képet is készíthettek magukról neves parasportolóinkkal, VIP futóikkal vagy a FODISZ-macival együtt.

Köszönet és hála mindenkinek, aki ott volt a rendezvényen, és aki valamilyen módon hozzájárult a sikeréhez! Itt valóban minden ízében igazolódott: FODISZ - Több, mint sport!

A FODISZ Esélyegyenlőségi Futamról összefoglaló kisfilm az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=d7YKyCzq13w

Popovics Ádám által készített fényképek pedig a Galériában tekinthetők meg.

FB Fotóalbum linkje: https://www.facebook.com/media/set?vanity=fodisz&set=a.6488677577816809

Jövőre jubilálnak, hiszen 10. alkalommal szervezzik meg a FODISZ Esélyegyenlőségi Futamot a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...