2018. március 19., hétfő

Új mikrobusz segíti a MEOSZ támogató szolgálatának munkáját

Új mikrobusz segíti a mozgássérült emberek szállítását a MEOSZ Központi Egyesített Támogató Szolgálatánál, miután a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 12.365.085 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Nemzeti Banktól mikrobusz vásárlására. Ez segítséget jelent abban, hogy mind több mozgássérült személy vehesse igénybe a MEOSZ hiánypótló szolgáltatását.


A MEOSZ Központi Egyesített Támogató Szolgálata – mely az elsők között jött létre az országban – 2003 óta végzi a mozgássérült emberek szállítást. Támogató szolgálatunk speciálisan átalakított gépjárműveivel és képzett segítőivel a súlyosan fogyatékos emberek önálló életviteléhez nyújt segítséget, az engedélyben rögzített működési területén Budapesten.

A MEOSZ ezzel hiánypótló tevékenységet végez, ugyanis nagyon sok fogyatékos ember helyzetéből adódóan nem tudja igénybe venni a tömegközlekedést, így gondot, vagy akár megoldatlan helyzetet is teremt, hogy miként jusson el a kívánt helyre. Így különösen a mozgássérült emberek élettere közvetlen lakóhelyük környékére szűkül. Sokak számára szinte lehetetlen, hogy eljussanak a középületekbe, hivatalokba, egészségügyi, oktatási, képzési, kulturális vagy rekreációs intézményekbe.

A MEOSZ számára fontos, hogy a szolgáltatást igénybe vevő személyek biztonságos járműveken érjenek a kívánt helyre, majd onnét vissza, otthonukba.  A Magyar Nemzeti Bank támogatásával vásárolt Fiat Ducatto Pannora gépkocsi 9 személyes; 4 db mechanikus kerekesszéket, elektromos kerekesszéket, mopedet használó személy szállítására is alkalmas. Kihajtható 800 mm széles, 2000 mm hosszú alumínium rámpával, gázrugós rásegítéssel, kerekesszék lekötő rendszer beépítéssel teljesen akadálymentesítve van. Az ülések a Flex Florr kialakításnak köszönhetően egyesével kivehetők, így nagyon egyszerűen és könnyen alakítható át több kerekesszékes személy szállítására. Egymás mellett két kerekesszéket is lehet rögzíteni.

A MEOSZ az országban egyedülálló módon olyan támogató szolgálatot működtet, ahol egyebek mellett a szolgáltatást igénybe vevő emberek szállítása nemcsak hétköznap, de szükség esetén hétvégente is megoldható reggel 6.00 óra és este 18.00 óra között.  A MEOSZ következetesen harcol azért is,  hogy a fogyatékos emberek számára az önálló életvitelükhöz elengedhetetlenül szükséges támogató szolgálatok az év minden napján  24 órában elérhetővé váljanak. Továbbá, az állam biztosítsa a működéshez szükséges költségvetési fedezetet, mert sajnos az elmúlt években az erre fordított állami  költségvetési forrás megközelítőleg az egyharmadára csökkent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BAJBAN A GYENGÉNLÁTÓK: Elengedhetetlen segítség a hangosbeszélő, de sokszor nem működik

Nehezen tudnak tájékozódni a kaposvári helyi járatos buszokon a vakok és gyengénlátók. Több járaton is előfordult, hogy nem működött a hang...