2018. május 14., hétfő

Három gyerek debreceni operációját közvetítették élőben


Kulcslyuksebészet – magas szinten.



Új műtéti technikákkal ismerkedhetnek meg azok a fiatal gyermeksebészek, akik részt vesznek a Debreceni Egyetem május 11-én kezdődött kétnapos tudományos ülésén. Az előadások mellett élő műtéti videó közvetítésen és workshopokon mutatják be a kulcslyuk sebészetet.



A minimál invazív sebészet során endoszkópos módszerekkel, úgynevezett kulcslyuksebészet révén végeznek testüregi műtéteket. A Debreceni Egyetemen évente csaknem 300 ilyen beavatkozást hajtanak végre gyermekeken. Az ilyen típusú operációk kevesebb fájdalommal és szövődménnyel járnak, rövidebb a felépülési idő, a betegek kevesebb időt töltenek kórházban és kisebb heg marad a testükön.



A laparoszkópiás eljárások az 1990-es évek elején a felnőtt sebészetben elindítottak egy forradalmat, de a gyermeksebészetben akkor mindez csak kisebb mértékben jelentkezett. Hazánkban csak az elmúlt  3-4 évben alakul ki az a fajta módszer- és szemléletváltás, ami lehetővé  teszi a gyereksebészetben az ilyen beavatkozások széleskörű elterjedését – mondta az unideb.hu-nak Sasi Szabó László, a Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályának vezetője.



A Debreceni Egyetem a megfelelő technikai háttérnek és az itt dolgozó szakembereknek köszönhetően élen jár a módszer alkalmazásában. Az osztálynak úttörő szerepe van abban, hogy a minimál invazív beavatkozások országosan is elterjedjenek a gyermeksebészetben. Ehhez járul hozzá az a május 11-12-ei innovatív és gyakorlati tudást adó tudományos továbbképző találkozó, melyet az egyetem Klinikai Központjában működő Gyermeksebészeti Osztály szervezett.



A rendezvényre az ország minden régiójából és a határon túlról is érkeztek szakemberek azért, hogy a gyermeksebészet korszerű módszereivel a gyakorlatban is megismerkedjenek. Pénteken élő videóközvetítésen mutattak be három különböző beavatkozást.



Műtét közben élő közvetítés a gyermeksebészet területén még nem volt hazánkban, így ebből a szempontból is országos jelentőségű a rendezvény. Célunk a gyakorlati tudás átadása, ezért a képzés során objektíven bemutatjuk az egyes műtéti típusok előnyeit, hátrányait és szemléltetjük a műtéti lépéseket – tájékoztatott Sasi Szabó László.



A résztvevők egy előadóteremben követhették nyomon a műtéteket és közben kérdezhettek is beavatkozásokat végző szakemberektől, majd az ezt követő workshopon kísérleti körülmények között, modelleken, valamint élő állatokon végezhettek endoszkópos műtéteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...