2018. október 20., szombat

A mozgássérült is olyan, mint te – erősítették meg a gyerekeknek

„1994-ig ugyanolyan voltam, mint bármelyikőtök. Persze most is ugyanolyan vagyok, annyi különbséggel, ha függőleges akadályba ütközöm, nem tudom leküzdeni…” – mondta a mórás gyerekeknek a kerekesszékes-kosárlabdázó Jani, aki Budapestről érkezett az iskolában ma rendezett Esélyegyenlőségi napra. „Csak annyit szeretnénk, hogy fogadjatok el bennünket” – tette hozzá, elsőkézből ráerősítve rendezvény üzenetére.

Az Aranyhomok Kistérség-fejlesztési Egyesület pénteken 10 órától Esélyegyenlőségi, közösségépítő és információs napot rendezett a kecskeméti Móra Ferenc Általános Iskolában. A program a  „Védőháló a Kecskemét és kistérsége családjaiért” elnevezésű EFOP-1.2.1-15. azonosító számú projekt keretén belül valósul meg.

A rendezvény elsődleges célja az esélyegyenlőség irányában való érzékenyítés, a tolerancia és befogadó-készség növelése. A programok segítenek abban, hogy a résztvevők megismerjék a sztereotípiák és az előítéletek működését, a diszkrimináció típusait.

A program fontos eleme a lehetséges megoldások közös feltérképezése, ami elősegíti, hogy a privilegizált helyzetben levők aktív lépéseket tegyenek a hátrányos helyzetűek kirekesztése ellen.

A Móra iskolának egyébként is közismerten erős a felzárkóztatási profilja; például logopédia, beszédfejlesztés, figyelemzavar területén az átlagos intézményekhez képest jelentős speciális szakembergárdával rendelkezik. Emellett a sportot, a művészeteket és a néptáncot is emelt szinten művelik. Vörös Dóra, az alsótagozatos munkaközösség vezetője a Hírös.hu-nak elmondta: kétévente itt rendezik meg a színvonalas városi néptánctalálkozót is, ami idén már a huszadik alkalommal jelentkezik. A beiskolázásban is sikeres az iskola, jó a kapcsolatuk a parterintézményekkel, óvodákkal.

Hamzáné Lakó Judit, Aranyhomok Kistérség-fejlesztési Egyesület elnöke köszöntőjében felhívta a gyerekek figyelmét: – Ismerjétek meg, éljétek át, hogy milyen másnak lenni, és fogadjátok el társaitokat – ez ennek a mai napnak a mottója – mondta. Kiemelte, fontos hogy a tanulók megtanulják, hogyan segíthetik hátrányos helyzetű társaikat. Hozzátette, első alkalommal rendezték meg az eseményt, jövőre már a főtéren szeretnék megszervezni szélesebb körben.  

Mák Kornél megköszönte az iskolának, hogy lehetőséget adott az esélynap megteremtésére. – Az esélyegyenlőség szót, nagyon sokat lehet hallani, de csak akkor tapasztalja meg az ember, ha át is éli. Sokszor  megyek olyan programokra, amelyeket látás- vagy mozgássérült barátaink rendeznek. Fejet kell hajtani a kitartásuk, minőség iránti elkötelezettségük és igényességük előtt, ahogy ezeket a rendezvényeket megtartják. Példaértékű, ahogy a közösségi programokon részt vesznek. Ti is csak úgy tudjátok megélni a másságot, ha a mai programokon, a láthatatlan kiállításon, a terápiás kutyusokkal való ismerkedésen – és még lehetne sorolni – részt vesztek. Ez a mai nap tökéletes erre – mondta Mák Kornél.

 A rendezvényen részt vett többek között: a Nem adom fel együttes, a Törekvés SE – Kerekesszékes Kosárlabda Csapat, a Láthatatlan Kiállítás, a Gyógyító Bocsok, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány. Továbbá számos játékos foglalkozás, előadás tette tartalmassá a gyermekek számára ezt a napot, az esélyegyenlőség jegyében. A részt vevő gyerekek bátorítást kaptak arra, hogy felismerjék a diszkrimináció különböző formáit, és annak helyes kezelését, megakadályozását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...