2018. október 20., szombat

Felújították a városligeti Vakok Kertjét, de a házirendet épp a vakok nem fogják tudni elolvasni

Október 15-én, a vakok és gyengénlátók nemzetközi ünnepén a Városliget Zrt. félig-meddig átadta a felújított Vakok Kertjét: ünnepélyes átadás volt, de a létesítményt még nem lehet igénybe venni, csupán a tesztüzeme kezdődött most meg.
FOTÓ: KOVÁCS LAJOS, LIGETVÉDŐK/TÁRSALGÓ

A csaknem egyhektáros Vakok Kertje 1972-ben épült a Városligetben, ezért mostanra időszerűvé vált a rendbehozatala, korszerűsítése. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, amely már nem felelt meg a 21. századi akadálymentesítési követelményeknek – mondta el az MTI-nek Gyorgyevics Benedek, a fejlesztéseket koordináló Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A munkálatok nyomán a Vakok Kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítették és modern eszközökkel látták el a területet, a növényzetét rehabilitálták, felújították, a speciális játékokkal felszerelt játszóteret pedig kibővítették.

Ám ahogy arra a Városliget.info felhívta a figyelmet, a parkban – amelyet elvileg kizárólag vakok és gyengénlátók használhatják majd – egy tájékoztató táblát is kihelyeztek a létesítmény használati utasításaival. Csakhogy ezt a tájékoztató táblát épp a vakok és gyengénlátók nem fogják tudni elolvasni, ugyanis a Braille-írásos rész lemaradt a tábláról.

A Városliget Zrt. az alkalomból egy mutatós reklámfilmet is kiadott, amelyben szintén szerepel az inkriminált tájékoztató tábla:

A Városliget.info arra is emlékeztetett, hogy az ilyen „tesztüzemes” átadás bevett gyakorlat a Liget Projekt keretén belül, feltehetően mert plusz PR-lehetőséget nyújt a beruházó cég számára, illetve a befejezetlen munkálatokat így idejekorán befejezettként lehet bemutatni.

„A kutyafuttatót majd egy hónapig ‘tesztelték”, ami annyit jelentett, hogy nem lehetett bemenni a területre. A diák sportpálya „tesztelése” csak egy hét volt, a Vakok kertjénél nem tudni mennyi időt vesz majd igénybe a tényleges befejezés, a környezet rendezése” – írja a portál.

Csak remélni lehet, hogy a tesztüzem során végül kiderül, hogy talán praktikus lenne Braille-írással is közzétenni a Vakok Kertjének házirendjét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...