2019. augusztus 27., kedd

Újítja a MÁV az állomásait, csak épp az akadálymentesítésről feledkeztek meg

Noha felújítják az évente közel félmilliós utasforgalmat bonyolító Kőbánya alsó vasútállomást, az akadálymentesítésre már nincs pénz. Erről a MÁV elnök-vezérigazgatója beszélt az ATV Híradónak. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége jogsértőnek nevezte a gyakorlatot. 2023-ig egyébként 50 állomást újítanak fel az országban.
(Forrás:az ATV weboldala)

Kőbányán már a vasútállomás megközelítése is kihívást jelent egy kerekesszékesnek. Két patka áll ugyanis az útban, ezeknek a leküzdése után pedig a végeláthatatlan lépcsősor fogadja a mozgáskorlátozottakat.

Kőbánya-Alsó vasútállomásánál jelenleg is nagy erőkkel folynak a korszerűsítési munkálatok. Arról, hogy halad a felújítás, a MÁV elnök-vezérigazgatója a helyszínen adott tájékoztatást.

„Lehet látni, hogy a burkolatcsere, a felvételi épület burkolatcseréje, belül egy festés, a perontetők újulnak meg valamint a peronburkolatok újulnak meg, valamint a lépcsőház és a lépcsők” – mutatta a híradó stábjának Homolya Róbert.

Pont az utóbbiak jelentik az akadályt a kerekesszékeseknek.

Az 1150 MÁV állomás mindössze 4%-a teljesen akadálymentes, 25%-a részlegesen. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint elfogadhatatlan, hogy a felújításnak nem része az akadálymentesítés.

„Ez jogsértő, ezzel kizárják a kereskesszékes felhasználókat illetve csomó más utastársunkat is. Ezért felszólítjuk a MÁV-ot, hogy úgy újítson föl vasútállomásokat, hogy az akadálymentességről, az egyenlő esélyű hozzáférésről gondoskodik” – mondta Miklós Kata, a MEOSZ szakmai vezetője.

A MÁV a legforgalmasabb állomások közül 50-et újít meg 2023-ig. A tervek szerint idén év végégig a ceglédi vonalon és a váci vonalon is 7-7 vasúti megállóhelyet érint a karbantartási program.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...