2019. szeptember 10., kedd

Zseniális okossétabotot tervezett egy vak mérnök

Ki mondta, hogy az okoseszközök nem könnyíthetik meg a fogyatékkal élők mindennapjait? Egy török látássérült mérnök megtervezte a sétabotok csúcsát.

Okossétabot ma már nem sci-fi. Egy török, vak mérnök feltalálta az eszközt, írja a My Modern Met. A Braille-írásos okosóra után a látássérültek egy másik hétköznapi problémára, a navigációra lelhetnek megoldást egy forradalmi sétabotban.

Kursat Ceylan, a Young Guru Academy török vezérigazgatója és társalapítója tervezte az eszközt. És vakságából adódóan ő maga is rászorul annak használatára. A WeWalk beszédfelismeréssel, beépített hangszórókkal és tengernyi szenzorral van ellátva.

A technológiai felszereltségnek köszönhetően a bot beépített Google Maps és GPS-navigációra képes. Továbbá Bluetooth is került bele, tehát más okoseszközökkel is összepárosítható. A szenzorok a legapróbb akadályokat is érzékelik és rezgőmotorral jelzik a felhasználónak. Még a pálca fogantyújához is került érzékelő, hogy a mellvonal feletti akadályok is észlelhetők legyenek.

“Manapság a legtöbbet repülő autókról beszélgetünk. Ilyenkor elfelejtjük, hogy ezek az emberek [vakok és látássérültek] csak egy egyszerű bottal tudnak közlekedni” – nyilatkozta a CNN-nek Ceylan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...