2021. október 18., hétfő

Mozdulj, Debrecen! – új egészségmegőrzési programot indít a város

A város lakosságának közel 58 százaléka túlsúlyos, ezért a városvezetés szerint szükség van a program nyújtotta segítségre.


Fotó:civishir.hu

„Mozdulj, Debrecen! – Mozdulj magadért! Mozdulj az egészségedért!” címmel indít egészségmegőrzési programot a város. A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Papp László úgy fogalmazott, a program a szemléletformálásra épül, s aktív sportolásra ösztönzi az embereket.

- A város és a Debreceni Egyetem között jó az együttműködés, többek között a Népegészségügyi Karral is, amely segítségével 2002-ben elkészült az első, majd 2008-ban a második, s 2021-ben a harmadik egészségterv – mondta a polgármester.

A felmérésekből kiderül, hogy a debreceniek jelentős része küzd érrendszeri megbetegedésekkel, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, s a város lakóinak körülbelül 58 százaléka túlsúlyos.

A Zöld város program keretében több városrészben is kondiparkokat, sportpályákat hoztak létre. A város három pontjában futópályákat alakítanak ki vagy újítanak fel: a Nagyerdei Stadion körül, a Tócóvölgyben és a Csapókertben.

– Eljött az idő arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, és használjuk ezeket az eszközöket tudatosan. Ezt a programot azért indítottuk el, hogy érdemben tegyünk a debreceniek egészségének megóvása érdekében. Emellett az egész városra kiterjedő szűrőprogramot is indítunk – jelentette be Papp László.

A szűrések jellemzően a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, illetve a szív- és érrendszeri betegségekre fókuszálnak majd. 

– A mindennapjainkat a pandémia, egy globális egészségügyi válsághelyzet árnyékában éljük. Sokkal ellenállóbb a szervezet, ha sokat mozgunk, kevésbé vagyunk kitéve a járvány káros következményeinek – hívta fel a figyelmet a polgármester.

– A Mozdulj, Debrecen! program egy ajtó, a városvezetés és az egyetem kinyitja ezt az ajtót, de mindenkinek egyénileg kell oda bemenni, egyénileg kell tennie az egészségéért – mondta Széles Diána alpolgármester. Kiemelte, október 26-tól, kedden és csütörtökön 15.30-tól várják a mozogni vágyókat hét helyszínen, amelyek közül négy benti közösségi tér. Minden programot ingyenesen biztosítanak.

– Azokat szeretnénk megmozgatni, akik nem profi sportolók, nem járnak sportrendezvényekre. Fontos az életmódváltás is, amit szintén láthatunk az egészségtervben, s ehhez szakszerű segítséget is tudunk nyújtani a program részeként ismertette Széles Diána. Hozzátette, egy nyilvános Facebook-csoportot is indítottak, ahol az életmódváltásról is feltehetik kérdéseiket az érdeklődők, illetve további információkat találnak a mozgalomról is a mozduljdebrecen.hu weboldalon.

Zsuga Judit, a Népegészségügyi Kar dékánja arról beszélt, hogy a város önkormányzata és a Népegészségügyi Kar két éve tűzte ki célul, hogy megújítsák Debrecen egészségtervét.

– A debreceniek egészségügyi állapotát elemezve látszik, hogy azok a krónikus betegségek sújtják a lakosokat, amelyek hátterében a rossz szokások, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás állnak – húzta alá Zsuga Judit.

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója arról beszélt, a szűrővizsgálatokon, ha bármilyen problémát találnak a jelentkezőnél, segítenek majd, nem engedik el a kezét. Arra biztatta, a debrecenieket, hogy jelentkezzenek, kérdezzenek az állapotukkal kapcsolatban.

A Mozdulj, Debrecen! részletes programját itt találják.

(Forrás:a Dehir.hu)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...