2018. január 25., csütörtök

Szívszorító: csalni is hajlandó mozgássérült gyermekéért az elkeseredett budapesti asszony

Bár Márta hatalmas szeretetben, saját lányaként neveli a súlyosan mozgássérült Andit, boldog életük egyik pillanatról a másikra rosszra fordulhat: egy jogszabály miatt ugyanis minden egyes nap attól rettegnek, hogy a lány mikor kerül vissza abba az intézetbe, ahonnan nevelőanyja 24 évvel ezelőtt elhozta.
 
Márta gyermekeként szereti és segíti a mozgássérült lányt, ám támogatás híján a fiatal visszakerülhet egy intézetbe
Az esetről az RTL Klub Házon kívül című műsora számolt be.

– Anyával a munkahelyén ismerkedtünk meg. Jött dolgozni, én biztos kimosolyogtam a rácsból, és nem bírta ki, odajött hozzám. Így kezdődött a mi barátságunk – mesélt a kezdetekről Andi a Házon kívül műsorában. A lányt 3 éves korában egy speciális otthonból hozta el Márta, aki szerint Andi talán már nem is élne, ha ott maradt volna. 

Az asszonyt ezt követően nevelőszülőnek is elismerték, így a gyermekvédelemtől kapott havi 60 ezer forintot, emellett pedig járt az emelt családi pótlék, abból a gyes, később az ápolási díj. Amikor azonban a lány 21 éves lett, jött a feketeleves: egy határozat értelmében Andi utógondozói ellátása megszűnt, és ezzel együtt Márta nevelői feladatai is.

– Egyik nap még nevelőszülő vagy vagyok, aztán meg nem. Mondjam, hogy mostantól ne hívjál anyának, mert ott a határozat, hogy nem vagyok? – háborodott fel az asszony, majd azt is elmondta a műsor riporterének: ő nem kikölcsönözte a gyermekét az intézetből, hogy aztán 24 év után visszavigye oda.

Bár ezek után hivatalosan 6 éve nem járna Mártának az ápolási díj, mégis megkapja. A gyámhivatalban is bemutatta a nyilatkozatot, de ott sem állították le a pénz havi folyósítását. Márta nem mer szólni, hiszen retteg attól, hogy Andi visszakerül az intézetbe, így azonban minden napjuk bizonytalanságban telik el. 

– Együtt szeretnénk maradni, de támogatás nélkül Andi rokkantsági pénzéből nem tudunk megélni – tette hozzá Márta, aki már nem bírja tovább, hogy csalnia kell Andi védelmének érdekében.

A Blikk és a Házon kívül is megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát az ügyben. Utóbbi azt a választ adta, hogy a határozat kiküldése óta már kedvezőbbek a szabályok, de mivel nem visszamenőlegesek, kettejükre nem vonatkoznak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...