2018. február 27., kedd

"6 dolog, amit nem tudtok rólunk, kerekesszékesekről."

Mozgássérültnek lenni egy speciális életforma, és ezúttal arra voltak kíváncsiak, vajon van-e bármi, amit, egészséges, vagy legalábbis egyszerűbben mozgó emberek rendre elrontunk, félreértünk, vagy csak nem tudunk erről az állapotról. Ficzere Petit, egy kerekesszékes tinédzsert kérdezték meg Hippokratész Online munkatársai , aki készségesen válaszolt arra, mik azok a helyzetek, amit a nem mozgássérültek rendszeresen félreértenek az állapotával kapcsolatban. 


  1.  "Nem gáz beszélni róla!" - mondja Peti. "Alapvetően szeretjük, ha az emberek kérdeznek. Ennek egyszerű oka van: ha megkérdezik, akkor tudni is fogják! Szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre, ami az ép emberek fejében megfogalmazódik velünk kapcsolatban. Sokkal kellemetlenebb ugyanis, ha a tudatlanság miatt tévhitek kapnak szárnya egy-egy konkrét témát illetően."
  2. "Ajánld fel, de ne erőltesd!" - javasolja. "Nagyon örülünk, és értékeljük, ha a jó szándékú emberek felajánlják segítségüket, mondjuk egy ajtó kinyitásához, de tudni kell, hol a határ, mert néha sok lehet. Ha azt mondjuk, hogy "köszi, de nem kell áttolni minket a zebrán", akkor ne is erőltesd, mert valószínűleg meg tudjuk oldani a feladatot magunk is. Mindent,  amit meg tudunk oldani, azt szeretjük magunk csinálni."
  3. 3. "Ne érezd magad kínosan, ha a beszélgetésünk során olyan szófordulathoz érsz, ami számunkra talán furcsa lehet" - tanácsolja segítőjük. "Igen, hülyén hangzik, de mi is szoktunk sorban "állni", mi is szeretünk esténként elmenni "sétálni". Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor a beszélgetőpartnerünk láthatóan kínosan kerüli ezeket az általános megfogalmazásokat, nehogy véletlen kellemetlenséget okozzon velük. Ezek épp olyan természetes kifejezések számunkra is, mint mások, használd nyugodtan őket."
  4.  "Az értelmi és a testi fogyatékosság nagyon sokszor nem járnak kéz a kézben" - mutatott rá arra, amit szerinte sokan még mindig nem tudnak.  "A mozgássérültség nem jelent egyet automatikusan az értelmi képességek csökkenésével. Gyakran fordul elő a helyzet, hogy az érdeklődők valamelyik mellettünk álló hozzátartozónknál érdeklődnek a hogylétünk felül, miközben mi is ott vagyunk mellettük. Hahó, ott vagyunk mi is, halljuk, és tudunk válaszolni mi magunk is!"
  5.  "Van életünk! Általános tévhit, hogy a kerekesszékes emberek élete nem szól másról, mint a négy fal közötti vegetálásról. Ez azonban nem így van. Mi is szeretünk szórakozni, ki-ki a maga módján, úgyhogy nyugodtan hívj minket is! Van köztünk, aki imád szórakozóhelyekre járni, van, aki kulturális rendezvények állandó résztvevője, de akad közöttünk komoly sportember is" - hangsúlyozta Peti. 
  6.  "Ne szervezz meglepetés-programokat, mert nem barátunk a spontanitás" - szögezte le tinédzser beszélgetőtársuk. "A kerekesszékes lét egyik nagy hátránya felfogható előnyként is: kénytelenek vagyunk a legapróbb dolgokat is precízen előre megtervezni. Erre a legjobb példa talán az utazás. Az ép emberek gondolnak egyet, felpattannak a legközelebbi vonatra, és elindulnak. Na, hát nálunk ez igen bonyolult szervezést igényel, le kell ugyanis előre rendelni a megfelelő szerelvényt, készenlétbe kell állíttatni a beemelő liftet és így tovább"  - emelte ki beszélgetőtársuk, majd hozzátette: ezzel sincs semmi baj, hiszen így legalább megtanulta beosztani az idejét és sokkal jobban felkészül egy-egy eseményre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...