2018. február 10., szombat

Hatszáz mozgássérült emberen segít a MEOSZ programja.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 728 millió forint pályázaton nyert európai uniós támogatásból teszi könnyebbé a rászorulók kommunikációját. 
kép: Pixabay

A projekt révén a mozgásukban súlyosan korlátozott és a kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek is elérhetik azokat az eszközöket és alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet – közölte a szervezet az MTI-vel.

Azt írták: a projekt célja, hogy elősegítse a mozgáskorlátozott emberek társadalmi felzárkóztatását és könnyebbé tegye hozzáférésüket a közszolgáltatásokhoz. A program módszertani segítséget akar nyújtani, amellyel a mozgáskorlátozott és a halmozottan sérült emberek önállóan tudnak ügyet intézni. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, és kidolgozza a mozgáskorlátozott emberek infokommunikációs akadálymentesítésének elemeit, azt, hogyan juthatnak hozzá a mozgáskorlátozott emberek a megfelelő támogató technológiákhoz.

Kiemelték: a 728 millió forint vissza nem térítendő EU-támogatás segítségével megvalósuló projekt olyan súlyosan mozgássérült és kommunikációban akadályozott embereket is bekapcsol a társadalmi rehabilitációba, akik csak pluszeszközzel tudják használni a számítógépet. Olyan informatikai eszközöket biztosít nekik, amelyek eddig állami támogatással nem voltak elérhetők. A fejlesztés eredményeként 600 súlyosan mozgássérült ember jut laptophoz, tablethez, egérkiváltó berendezésekhez, valamint egyéni kommunikációs igényeiknek megfelelő eszközökhöz.

Beszámoltak arról is, hogy egy könnyen kezelhető honlapon minden információ elérhető lesz, amely az eszközök, programok és applikációk napi használatához szükséges. A projekt magában foglalja a módszerek gyakorlati megvalósulását támogató sorstársi mentorok és információs technológiai szakemberek felkészítését is.

A MEOSZ, tagszervezeteinek fejlesztésével 20 szolgáltatási pontot alakít ki az országban, amelyek összekötik az infokommunikációs eszközöket és applikációkat használó mozgássérült embereket a közszolgáltatást végző szakemberekkel. A munkában részt vesz a MEOSZ negyven mentora is, aki segíti az érintettek társadalmi befogadását, önrendelkező életének kiteljesedését az információs és kommunikációs technológiai eszközök minél szélesebb körű alkalmazásával. A projekt február 1-jén indult és várhatóan 2021. január 31-én fejeződik be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...