2018. március 8., csütörtök

Kígyót, majmot, nyestet tapinthattak a vakok Győrben.

A Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének tagjai vehettek kézbe egzotikus állatokat, ismerkedhettek a /tapintóláda/ tartalmával.


Mixi, Luca és Csipesz kifejezetten szereti a simogatást, az ember érintésétől nem válnak idegessé. A csuklyásmajom, a kecske és a nyest a legnagyobb kedvencek közé tartozott azon a bemutatón, amelyet a győri Xantus János Állatkert szervezett a Vakok és Gyengénlátók megyei egyesületének Szigethy Attila úti központjába. 

Dr. Andréka György, az állatkert igazgatójának felajánlására mintegy kéttucatnyi vak és gyengénlátó simogathatott, tapinthatott, vehetett kézbe többek között szakállas agámát (Ausztráliában őshonos hüllő), kígyóbőrt, csótányt, egeret, patkányt, emutojást, szarvasagancsot. Közben az állatkert munkatársai érdekes sztorikat, információt osztottak meg az állatokról, a tapintóládából előkerülő következő darabokról.

„A bemutatón megjelenteknek a tapintás különösen fontos. Nagyon érdeklődőek voltak, sugárzó arccal várták, hogy mi lesz a következő, amit kézben vehetnek"– mesélte Vígh Eszter, az állatkert munkatársa.

A győri Markó László Halásziban nőtt fel, gyerekkorában lovak vették körül, nagyon szereti az állatokat. Vakvezető kutyája már nincs, mert a legutóbbi belevezette a piros lámpába.  

A látássérült férfinak hatalmas élményt jelentett a bemutató: „A kezemből etethettem a csuklyásmajmot" – újságolta kitörő örömmel. „A tapintás és a szemléletes előadás együttesen olyan érzékelést tett lehetővé, amellyel igyekeztünk egy rövid időre kiküszöbölni a látásfogyatékosságot" – foglalta össze a kezdeményezés lényegét Lenzsérné Buza Katalin, az egyesület elnökségi tagja.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...