2021. január 12., kedd

A Debreceni Egyetem és a Klinika vezetése nem tudott a szülészeti klinika szabad orvosválasztási döntéséről

A vezetés kötelezte a szülészet igazgatóját, hogy az orvosválasztás és a várandósok gondozása a törvényi szabályozás szigorú betartásával történjen.


Fotó: Dehir

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, Facebook-posztban tette közzé a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika, hogy a „fogadott” orvos és szülésznő rendszerét megszüntette.

Mint írták,

 a hálapénz kivezetését a debreceni szülészeti klinika vezetése és minden munkatársa különösen fontosnak tartja. Ennek érdekében 2021. január 1-től több változást indítottunk el, ennek egyik eleme a „fogadott” orvos és szülésznő rendszernek felfüggesztése”.

Hétfőn közleményben reagált a Debreceni Egyetem, valamint a Klinikai Központ vezetése. Azt írták, ez a tájékoztatás a vezetés „tudta nélkül, előzetes egyeztetés mellőzésével jelent meg, annak tartalmával a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése nem tud azonosulni”.

Hozzátették, a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetése elkötelezett a hatályos jogszabályok, így az ide vonatkozó törvény maximális betartása és betartatása mellett.

„Mindezek alapján a Klinikai Központ Elnöke a Debreceni Egyetem vezetésével egyetértésben utasította a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika igazgatóját, hogy az orvosválasztás és a várandósok gondozása a törvényi szabályozás szigorú betartásával történjen és mindent tegyenek meg a zavartalan, színvonalas ellátás érdekében”– zárul a közlemény.

Mint ismert, a jelentős orvosbéremelés, a hálapénz tiltásával január elsején lépett hatályba. A béremelés 2021. január 1-jén kezdődött és 2023-ig tart, érinti az orvosokat, szakorvosokat, fogorvosokat, szakfogorvosokat, gyógyszerészeket, szakgyógyszerészeket, továbbá a kormányrendeletben meghatározott munkakörben foglalkoztatott, egyéb, nem egészségügyi végzettséggel egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat.

Az egészségügyi dolgozók a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát meg nem haladó értékű ajándékot fogadhatnak csak el a betegtől. Aki hálapénzt ad vagy fogad el, akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

(Forrás: Dehir)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...