2018. május 24., csütörtök

A hír mindenkié – jelnyelvi tolmács a 7.Tv híradójában

A hallássérülteknek is elérhetővé teszi mostantól a híreket a 7.Tv. Vasárnaptól heti egy alkalommal jelnyelvi tolmács segítségével számolunk be a legfontosabb helyi eseményekről.

Az esélyegyenlőség biztosítása a hírekhez való hozzáférésben is fontos – ez látszik az országos televíziók adásaiban. Helyi szinten azonban még új utakon jár a 7.Tv.

– A helyi, illetve a körzeti televíziók körében egyáltalán nem általános a kezdeményezésünk, sőt ritkaságszámba megy és példaadó is lehet – tájékoztatott Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Médiacentrum Kft. ügyvezetője.

A tervek szerint heti rendszerességgel jelentkezik majd az akadálymentesített hírösszefoglaló. Az első jelelt adást vasárnap este hét órakor tekinthették meg nézőink.

A látszólag egyszerű feladathoz módosítani kellett a híradó eddig megszokott látványvilágát. Mutatjuk:


A 7.TV segítségére ebben az adásban Kernné Fitor Margit van. Gitta szülei hallássérültek, így már nagyon korán megtanult jelelni. 1987-ben végezte el Budapesten a tolmácsképzőt, jelenleg hivatásos jelnyelvi tolmácsként is dolgozik. Az adás akadálymentesítését a későbbiekben a jelnyelvi tolmácsszolgálat munkatársai felváltva végzik majd.

– A televíziós munka új kihívások elé állított. Ilyen a riportoknál a különböző hangok, a háttérzajok kiszűrése annak érdekében, hogy a pontos információt tudjuk átadni – avatott be a részletekbe Kernné Fitor Margit, a SINOSZ Békés Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat jelnyelvi tolmács, szakmai vezetője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Világbajnok lett Illés Fanni a paraúszó vb-n

A korábban Európa-bajnoki címet szerző sportoló megszerezte az első női kvótát az úszóknak a tokiói paralimpiai játékokra. Világbajnok l...