2018. augusztus 13., hétfő

Hangos jelzőlámpák Arad központjában

A Vakok és Gyengénlátók Szövetségének kérésére a Polgármesteri Hivatal megkezdte a vakok és látássérültek számára készült hangos, ún. akusztikus jelzőlámpák felszerelését.

Az önkormányzat egyelőre 100 darab ilyen speciális jelzőlámpát vásárolt, a Forradalmi úton már felszereltek belőle, a következő napokban az Aurel Vlaicu sugárút következik.

A vakok és gyengénlátók városi közlekedését segítő jelzőlámpa zöld jelzésnél hangjelzést (is) bocsát ki, hogy a látássérültek érzékeljék, tudják, mikor léphetnek le a járdáról. A hangjelzés addig tart, amíg a lámpa újból pirosra vált.

Az Aradi Polgármesteri Hivatal 2015-ben kezdte el a vakok és gyengénlátók városi közlekedését segítő érzékelők felszerelését a városközpontban a gyalogátkelőknél. Az első speciális szőnyegeket a Ioan Slavici színház közelében helyezték el a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének kérésére. A szőnyeg úgy van kialakítva, hogy egyrészt a fehér botot „irányítsa” abba az irányba, amerre a közlekedő menni akar, másrészt a cipőtalpon is érzékelheti az irányokat. Azóta már a város számos pontján fellelhető ez a fajta szőnyeg, ami mellett most már hangjelzés is áll a vakok és gyengénlátók segítségére.

Forrás:nyugatijelen.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...