2020. augusztus 17., hétfő

Megmutatták a látássérültek világát

A rendezvényre nem csupán a látássérülteket, hanem az egészséges érdeklődőket is várták.

Braille-írásos címkéző, beszélő számológép, fehér bot – néhány egyszerű, de a látássérültek számára igen hasznos eszköz, melyek a mindennapokban nagy segítséget jelenthetnek. Ezekhez hasonló tárgyakat mutattak be pénteken a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Búza téri irodaépületében.

A rendezvényre nem csupán a látássérülteket, hanem az egészséges érdeklődőket is várták, akik megtudhatták, milyen készülékek segítik elő a vakok és gyengénlátók tanulását, munkáját, de a résztvevők megismerkedhettek a fehér botos közlekedés menetével és nehézségeivel is.

Segíti a közlekedést

Az egyik legalapvetőbb segédeszköz, a fehér bot nagy fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

– Az Aurora névre hallgató magyar találmány már nem összecsukható, hanem teleszkópos, így sokkal kisebb helyet foglal. A BME által fejlesztett fehér bot a vakvezető sávokon a haladási irányt is jelzi, így nagyban segíti a látássérültek közlekedését – mutatta be az új eszközt Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke. Az új fehér bot ultrahang segítségével a derékmagasságban található tárgyakat is érzékeli, ezáltal sokkal biztonságosabbá válik a látássérültek közlekedése.

Egy vadonatúj telefonkészüléket is megismerhettünk a rendezvényen, mely az átlagos telefonok tudásával rendelkezik, ugyanakkor magyarul beszél, ezzel megkönnyítve a látássérültek mindennapjait. Az egyesület elnöke a Braille-­jegyzetelő működéséről is mesélt lapunknak.

– A berendezés kiváló a tanuláshoz, hiszen szöveges fájlokat, könyveket lehet rajta olvasni, és számítógéppel is összeköthető. Az egyetemi órákon jegyzetelésre is használható, ráadásul egy kis táskában is elférrészletezte a ­Braille-jegyzetelő előnyeit Nemes-Nagy Tünde, hozzátéve, a készülék vételára közel 300 ezer forint, így még az 50 százalékos támogatással is egy kisebb vagyonba kerül.

Aktív életet él

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál ottjártakor Severa Ágnessel, az egyesület nemrég kinevezett körzeti csoportvezetőjével is beszélgettek. A fiatal lány elmondta, soha nem hozza szóba, hogy látássérült, nem szereti, ha sajnálják.

– Igyekszem aktív életet élni: a baráti köröm szívesen segít nekem, sokat járunk együtt koncertekre, színházba, múzeumba, és minden programot nagyon szeretek, ahol emberekkel találkozhatok. Csoportvezetőként az a feladatom, hogy kulturális programokat szervezzek a sorstársaimnak. Nagyon büszke vagyok az első munkámra, a múzeumban egy múzeumpedagógiával egybekötött tárlatvezetést szerveztem, ami óriási élmény volt – mesélte Ágnes, aki elmondása szerint nem egy elveszett típus, ha gondja akad, nem fél segítséget kérni másoktól.

– Szerencsére még sosem találkoztam olyannal, aki ne segített volna, szerintem a kulcs a jó kommunikáció. Mindig mosolygok, színes ruhákba öltözök és választékosan beszélek – mondta mosolyogva Severa Ágnes, majd hozzátette: énekesként számos rendezvényen megfordult már Nyíregyházán.

– Bár a járványhelyzet miatt sok esemény elmaradt, szeptemberben a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület 15 éves fennállását ünnepeljük, és az egyesület tagjaként én is fellépek, ha nem szól közbe a koronavírus – avatta be a terveibe Severa Ágnes a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportált.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...