2018. január 29., hétfő

Olcsóbbak lehetnek a gyógyászati segédeszközök

Öt százalékra csökkenhet a közeljövőben a gyógyászati segédeszközök: a kerekesszékek, hallókészülékek áfája – értesült a Magyar Idők. A lap szerint ez mintegy kétmilliárdos áfakiesést jelentene, ugyanakkor egymillió nehézségekkel küzdő magyarnak jelentene könnyebbséget.
 
Magyarországon 1 millió ember használ gyógyászati segédeszközöket /Fotó: Profimedia
 Már látszik az esély arra, hogy a gyógyászati segédeszközök áfája is öt százalékra csökkenjen, miután több kormányzati szereplő is részt vett azon a csütörtöki egyeztetésen, amelyet a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) és partnerszervezetei kezdeményeztek – írta pénteki számában a Magyar Idők.
 
A konzervatív lap szerint több mint egymillió ember használ hazánkban gyógyászati segédeszközt, például kerekesszéket, hallókészüléket, gyógycipőt.

Mivel a várható áfacsökkentés éppen olyanokat érint, akik rendszerint alacsony jövedelmű nyugdíjasok vagy fogyatékkal élők, egyáltalán nem mindegy, hogy bevételükből milyen arányban kell egészségügyi kiadásokra, gyógyeszközök vásárlására fordítaniuk.


Éppen ezért dolgozik azon a MEOSZ, valamint a partnerszervezetei, hogy a gyógyszerekhez hasonlóan a támogatott segédeszközök áfája is öt százalék legyen, a jelenlegi 27 százalék helyett.

A kezdeményezést Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke is támogatja. A politikus a Magyar Időknek elmondta: a költségvetési bevételeket egy ilyen áfacsökkenés kisebb mértékben érintené, mint az élelmiszerek esetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...