2018. március 11., vasárnap

Ez a vak kínai fiú most évfolyamelsőként kezdi az angol konzervatóriumot.

Azt mondták neki, menjen masszőrnek.
kép: China Daily Facebook

A 18 éves Wang Zian Kína Guangdong tartományából vakon született, négyévesen pedig már szintetizátorozott. Később kipróbálta magát zongorán is, végül pedig kiderült, hogy a brácsával a legtehetségesebb.

Wang már gyermekkorában is eltökélt volt: a gyakorlás végére sokszor véreztek az ujjai a zongorabillentyűktől. Lelkesedése ellenére a vakok iskolájában egy tanár azt javasolta a fiú tízéves korában, hogy tanuljon inkább masszőrnek, Kínában ugyanis jellemzően ez a vakok által leggyakrabban betöltött pozíció. Szerencsére a leereszkedő hangnem csak erősítette a fiú elhatározását.

Tizenhárom éves volt, amikor egy brácsatanár felfigyelt a tehetséges fiúra, és tanítani kezdte, abból is kiindulva, hogy a nem látók érzékenyebben tudják kezelni a húros hangszereket – így indult Wang karrierje a mélyhegedűvel.

Idén csak Kínából több mint kétszáz hallgató jelentkezett a Royal Birmingham Konzervatóriumba, akik közül mindössze tizenkettőt vettek fel, köztük Wang Ziant is. A fiú jelenleg angolul tanul, és gyakorolja, hogyan lássa el saját magát, mert az édesapja csak az első három hónapban lesz vele Angliában.

Wang azt reméli, története mások számára is megmutatja, hogy senkinek nincs előre megírva a sorsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

BAJBAN A GYENGÉNLÁTÓK: Elengedhetetlen segítség a hangosbeszélő, de sokszor nem működik

Nehezen tudnak tájékozódni a kaposvári helyi járatos buszokon a vakok és gyengénlátók. Több járaton is előfordult, hogy nem működött a hang...