2019. április 23., kedd

Mozgássérült, de a tevékeny emberek életét választotta

Sokoldalú, ám kevésbé mobil fiatalemberhez igyekezet Csete Ilona a minap. Vagy ő gondolta rosszul? Márta János otthonába invitálta a Békés megyei hírportál munkatársát, hogy megmutassa sokoldalúságát. Makettezik, az autó- és motorsport sztárjai adnak számára élményt, motivációt.
Márta János maketteket épít, most is több kiállításra készül /Csete Ilona  felvétele/

Példát akar mutatni: a mozgásában korlátozott fiatalember naponta jár dolgozni, sok hobbija is van. A világhálón tartja a kapcsolatot messze élő ismerőseivel. Otthonában rengeteg oklevél, serleg, díj árulkodik arról, hogy a megélt élmények kitartó munka eredményei.

– Sokan bekuckózva, elszigetelten élnek. Vannak, akiknek nem a munka és a társaság, hanem egészen más a szenvedélyük: magányukban ital után nyúlnak. Én más utat választottam, pedig ha elmesélném, mennyi egészségügyi problémám van… De semmi nem állít meg.

Motivációt szeretnék a többi sorstársnak adni, hogy foglalják le magukat, ne szomorkodjanak. Ennek ellenére vannak nehéz napok, ám az apró örömöket is meg kell becsülnünk.

Imádom az autókat, a motorokat: a technikai sportok helyszíneire nem tudtam eljutni. Így kezdtem az aláírásokat gyűjteni. Ebből barátságok szövődtek, eljöttek hozzám a hosszú évek alatt a versenyzők, vagy meghívtak versenyeikre, ami már szinte álomszerű. Utána jött a makettezés, a klubban biztattak, próbáljam meg a versenyzést. Parasportolóként is jöttek a sikerek. Szóval mindig pozitívan álltam mindenhez, még a legnehezebb időszakokban is – summázta életének megannyi kicsi és nem is olyan kicsi élményt adó lehetőségét János. Mint fogalmaz, nagyon értékeli, hogy a technikai sportok világában a versenyzők nem sajnálatból hívják. Sőt, igaz barátokra is lelt.

– Ők is értékelik, hogy ennyi mindennel foglalkozom, és beérik a sok munka eredménye. Habár ez részemről másodlagos. Első a kapcsolat, a barátság, a többi az már a plusz – mutatott a rengeteg oklevélre szobája falán az alkotó kedvű, ügyes kezű férfi.

Márta János 2009 óta parasportoló, jelenleg a Kecskeméti Mercedes Benz Gyár (KMSE) versenyzője, dobóatlétája. 2011 óta tagja a Békéscsabai Körös Makett Klubnak, nagyon készül az idei, őszi nemzetközi kiállításra, versenyre. Nem árulja el, de extrém megoldásra számíthat tőle a zsűri. Közben szervezi a májusi, nagyszénási autós-motoros aláírás- és relikviagyűjteményét felvonultató kiállítást is.

– Ennek a gyűjteménynek az az érdekessége, hogy ezek nem vett fotók, relikviák. Nekem küldött csapatpólók és egyéb kincsek, amiket hosszú évek alatt kaptam, küldték vagy hozták el személyesen, esetleg meghívtak, és a versenyeken vehettem át. A tíz év alatt szám szerint nem is tudom, mennyi jött össze. Több mint 480 aláírás mellett számos, személyes kapcsolatnak köszönhető relikvia szerepel a gyűjteményemben.

Május 11-én megláthatja a nagyközönség is. A megnyitóra több neves versenyző, bajnok is érkezik – mesélt a dolgos hétköznapjairól János, aki szeretné, ha a kiállítása is példa lehetne arra, mekkora lehetőség a világháló a jó ügyek érdekében. Neki ez bejött.
...................................................................................................................................................................
Kincsek a kis szobából

Eiffel-torony gyufából – ez volt a kezdet. A Titanicot 216 apró darabból rakta össze Márta János. Egy tank, amivel győzelmet aratott a harci járművek III. kategóriájában. A T-54-es orosz járműre büszkén tekint a gazdája. Most egy autón dolgozik. A nagy titkot, hogy mivel lepi meg az idei zsűrit, többszöri kíváncsiskodó kérdésünkre sem árulta el. Az a kis szobába látogató benyomása, hogy aki itt alkot, az már nem lehet vesztes, csakis győztes.
...................................................................................................................................................................





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...