2019. május 6., hétfő

Segítik a látássérültek életvitelét az eszközök

A Vakok és Gyengénlátók B.-A.-Z. Megyei Egyesülete várta a látogatókat, érdeklődőket a látássérültek életvitelét könnyítő eszközök bemutatójára hétfőn az egyesület irodájába, ahol a bemutató mellett vásárt is tartott a VGYKE Láthatár segédeszközboltja.
Több eszközt is megismerhettek az érdeklődők© Fotó: Ádám János

A Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Regionális Egyesületének eszközei között szerepelt többek között beszélő konyhai és szobamérleg, kézi és digitális nagyítók és fehér bot. Barnóczki Gábor, a helyi egyesület elnöke elmondta: minden évben meghívnak egy-egy társszervezetet, melyek a segítségével bővíthetik azoknak a hasznos eszközöknek a körét, amelyeket a látássérültek akár naponta használnak. Ezek az eszközök elterjedtek a vakok és gyengénlátók körében, de többnyire csak a fővárosban elérhetőek. A vásárlók többsége tagja az egyesületnek, így pénzügyi segítséget is tudnak nyújtani nekik. – Sokan használják ezeket, annak ellenére is, hogy drágák – jegyzi meg. 

Megismertetni

– Mi pályázatból tudjuk segíteni ezeknek a beszélő vagy tapintható eszközöknek a beszerzését, a fehér botot a tb is támogatja – fejtette ki az elnök. – Azért szervezzük meg ezt a vásárt, mert nagy az érdeklődés iránta. Vannak olyan eszközeink, amiket mi veszünk meg, tőlünk aztán tagjaink díjmentesen kölcsönözhetnek. Ezekkel szoktuk járni a megyét, hogy megismertessük a Kazincbarcikán, Mezőkövesden, Ózdon vagy akár Tiszaújvárosban élőkkel is. De természetesen segítünk abban is, hogy megtanítsuk ezeknek az eszközöknek a használatát.

Az egyesületről elmondta az elnök, érdekérvényesítő, érdekképviseleti tevékenységei során igényeken alapuló szolgáltatásokkal, érzékenyítő és más közösségi programokkal, képzésekkel, személyre szóló tanácsadással járul hozzá a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élő vak és gyengénlátó emberek életminőségének javulásához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...