2020. május 25., hétfő

Ünnepség helyett az újranyitásra készülnek a kilencven éves Déri Múzeumban

Tavaly rekord évet zárt a múzeum, most pedig abban bíznak, hogy hamarosan újra megmutathatják kincseiket vendégeiknek.
Fotó: Dehir.hu

 Az intézmény 90 éve, 1930. május 30-án fogadták az első látogatókat. A neobarokk épület Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján készült el. Nevét arról a Déri Frigyesről kapta, akinek páratlan gyűjteménye megalapozta a múzeum létrehozását. Ennek része volt az Ecce Homo is, amelynek már az építéskor létrehozták a Munkácsy-termet. Ma már a teljes, felbecsülhetetlen értékű Krisztus-trilógia itt van, de a koronavírus járvány miatt március közepe óta senki láthatta.

- Azért is esik nagyon rosszul a bezártság, mert a tavalyi év az minden rekordot megdöntött. A főépületbe 100 ezren váltottak jegyet, az össze kiállításainkat 200 ezren látogatták – mondta Angi János, a múzeum igazgatója.

A kényszerszünet miatt a múzeum sok munkatársa otthon vagy a régészeti feltárásokon dolgozik. A teremőrök pedig új oldalukról mutatkoznak be: részt vesznek a múzeum szépítésében. Több folyosót kifestettek az elmúlt két hónap alatt.

- Nagyon jól haladnak az állagmegőrző, felújítási munkálatok. A pénztár előtt az egyik kollégám a portalanítást végzi, ha még időnk lesz, akkor festési munkát is fogunk végezni – magyarázta Horváth László, a Déri Múzeum üzemeltetési osztályvezetője. 

A remények szerint, ha tovább javul a járványhelyzet, újra nyithatja kapuit a látogatók előtt a 90 éves Déri Múzeum.

A teljes riport az alábbi videóban tekinthető meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...