2020. június 10., szerda

A Bánk bánnal és Pass Andreával készül az új évadra a Csokonai Színház

 Nagyoperett, musical és vígjáték is színesíti az évadot. A pandémiás helyzet alatt is jól haladtak a költözéshez kapcsolódó munkák a teátrumban.
Fotó:Dehir.hu

A Csokonai Színház új évadát ismertették szerda délelőtt. Szimbolikus, hogy az évadismertető sajtótájékoztatót már nem a színház falain belül, hanem a Művészbejáró étteremben tartották. Az eseményen beszéltek többek között a költözésről, a finanszírozási forma változásáról és a bemutatásra váró darabokról.

Fülöp Péter, az EMMI helyettes államtitkára, a Csiky Gergely Színház igazgatója elmondta: sajátosan alakultak a kulturális évadok az utóbbi időszakban. Óriási köszönet illeti a magyar színházba járó közönséget, véleménye szerint ugyanis sehol a világon nincs meg az a bizalom, amit a nézők adtak a magyar kőszínházi struktúrának.

- Nagy bizalmat jelent egy később bemutatott darabra jegyet váltani, bérletet választani – emelte ki. Hozzátette: csekély a jegyvisszaváltási arány, a színházba járók reménykednek abban, hogy később láthatják azokat az előadásokat is, amelyeket nem tudtak bemutatni a pandémiás helyzet miatt.

Mint ismertette: néhány napon belül megérkezik Debrecenbe az a forrás, amely biztosítja a színház fenntartáshoz szükséges költségeket. Nem csökkentik sem a fenntartók, sem a kormány a színház támogatását, tette hozzá.

Fotó:Dehir.hu
Puskás István, Debrecen alpolgármestere kiemelte: a kormányzat és az önkormányzat jól együttműködik a színház vonatkozásában is. Hosszú távon tervezhető ennek köszönhetően a színház működése, előnyös korszak nyílik meg a Csokonai Színház előtt, amely tovább fogja erősíteni a teátrum regionális jelenlétét is.

- Hálával és köszönettel fordulok a színház teljes gárdájához, hiszen mindig érdekes programok sokaságával színesítették a város életét, valamint a megváltozott körülményekhez is tudtak alkalmazkodni hangsúlyozta az alpolgármester. – Amikor váratlan helyzetekben kell alkalmazkodni, a társulat létezési módja is fontos, hiszen a társulat is egy közösség, amelynek újra kellett fogalmaznia magát a megváltozott helyzetben.

Kiemelte: "évadot zárunk, évadot nyitunk, de ezen túl is fontos változás következik". 

A finanszírozás új alapokra helyeződik, az állam és az önkormányzat viszonya a fenntartásban változik, az ideiglenes játszóhelyekre történő költözés is új helyzet.

A közalkalmazotti jogviszonybeli változás is párhuzamosan zajlik.

- Egy sor olyan perspektíva áll előttünk, amely a megszokott sémákból kilépni készteti az intézményt – mondta Puskás István. Hozzátette: a színház remekül kezeli a megváltozott helyzeteket, a veszélyhelyzet alatti működés optimizmusra ad okot. 

Nagyoperett, musical és vígjáték is színesíti az évadot

Köszönetét fejezte ki Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója a biztonságért, amelyet elnyert a színház, valamint a Lázár Ervin Program útnak indításának lehetőségéért, amely fontos pontja volt az évadnak.

- Jó érzés hosszú idő után újra itt lenni, és arról beszélni, hogy ismét lesz színház – emelte ki az igazgató.

Hangsúlyozta: "izmos" csapat áll mögötte, akikkel példaértékűen vezényelték le az elmúlt időszakot. 

Az évadot ismertetve elmondta: kevesebb bérlettel fognak dolgozni, márciusig 25 százalékkal sikerült növelni a fizető közönség számát, 76,5 ezer nézőjük volt a pandémia kezdetéig. A legtöbbet játszott előadás A Pál utcai fiúk volt, amely műsoron marad. Hozzátette: a járvány időszaka alatt is nagyban haladt előre a költözéshez kapcsolódó munka. A három állandó játszóhely a Víg Kamaraszínház, a Debreceni Művelődési Központ Pódiumterme, valamint a Lovarda lesz ebben az időszakban. A kooperatív munkák tovább folytatódnak, a Recirquel Újcirkusz Társulattal is lesz közös produkciójuk.
Fotó:Dehir.hu

Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója rámutatott: a pandémia miatt minden változik. Mint ismertette, Kálmán Imre A cirkuszhercegnő című nagyoperettje is terítékre kerül ebben az évadban. A trianoni centenárium évében a Bánk Bán is látható lesz Vidnyánszky Attila rendezésében a teátrumban. A Toscát és a Csárdáskirálynőt is bemutatják. 

Az Őszintén szólva című darab lesz az idei év új vígjátéka, emelte ki Gemza Péter. Pass Andreát, Sardar Tagirovskyt és Ilja Bocsarnikovszt is újra köszönti a színház társulata. 

Ráckevei Anna színművész a közösség erejének fontosságát emelte ki.

- Igazán jó munka csak bizalmi légkörben születhet meg, ez pedig a színházban fokozottan így van– jegyezte meg a színművész. Hangsúlyozta: a társulat tagjai nyitottak az újdonságra, ezért is térnek vissza a vendégrendezők is. 

Fotó:Dehir.hu
Sardar Tagirovsky az inspirációval szolgáló külföldi útjairól mesélt az eseményen. A kaméliás hölgy című zenés tragédia rendezéséről elmondta, hogy Sarah Bernhardt színésznő ad számára kiindulási pontot a munkához.

Wessely Zsófia színművész elmondta: a Kimondhatatlan című előadásuk próbáit vágta ketté a járványhelyzet. Nagy Kirával vetették fel az előadás ötletét – elmondta, nagyon örülnek annak, hogy a színház bizalmat szavazott nekik. A darab a családon belüli erőszakról szól, amelyet egy igen fontos társadalmi problémaként emelt ki a színművész.

Janka Barnabás távozik a társulattól. Új tagként Pálóczi Bencét szerződteti a színház, aki a Nemtudomka című mesejátékban már szerepelt a debreceni teátrumban.

A bérletek árusítása előreláthatólag július közepén kezdődik.

A 2020/21-es évad: 

  • Romankovics Edit: Kimondhatatlan (rendező: Madák Zsuzsanna) – osztálytermi színházi nevelési előadás
  • Xavier Daugreilh: Őszintén szólva (rendező: Gemza Péter) – vígjáték
  • Erkel Ferenc: Bánk bán (rendező: Vidnyánszky Attila) – opera. A Csokonai Színház és a Co-Opera közös produkciója
  • Mikó Csaba: Herkules – A kezdetek (rendező: Madák Zsuzsanna) – zenés mesejáték
  • Bornemisza Péter: Magyar Elektra (rendező: Szabó K. István) – tragédia
  • Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása (rendező: Keszég László) – tragikus komédia
  • Ulrich Hub: Nyolckor a bárkán – mesejáték
  • Arany János: Toldi (rendező: Valcz Péter) – zenés ifjúsági előadás
  • Pass Andrea: Finálé (rendező: Pass Andrea) – finálé egy részben
  • Alexis Michalik: Edmond (rendező: Keszég László) – történelmi vígjáték
  • L. Frank Baum—Harold Arlen—E. Y. Harburg: Óz, a csodák csodája (rendező: Ilja Bocsarnikovsz) – musical
  • A kaméliás hölgy, avagy a kegyvesztettek tündöklése (rendező: Sardar Tagirovsky) – zenés tragédia igaz történetek alapján három felvonásban
  • Kálmán Imre: A cirkuszhercegnő (rendező: Vági Bence) – nagyoperett. A Recirquel Újcirkusz Társulat és a Csokonai Színház közös produkciója
A teljes riport az alábbi videóban tekinthető meg:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...