2020. június 27., szombat

Átalakul a kulturális élet Debrecenben

A kultúra összetett rendszerének utóbbi években végbement fejlesztése, a város számára körvonalazódó perspektívák és feladatok arra késztetik Debrecen önkormányzatát, hogy átgondolja intézményrendszerének, gazdasági társaságainak struktúráját, az egyes intézmények működését – jelentette be Puskás István alpolgármester tájékoztatóján június 26-án.
Fotó:  Kandert Szabolcs Dehir.hu

A kultúra területén a legösszetettebb, területileg legkiterjedtebb, a lakosság legszélesebb rétegeivel kapcsolatban lévő szereplő a közművelődés, amelyet fő profilként a Debreceni Művelődési Központ (ekként teljesítve a törvényi előírások szerinti közművelődési feladatellátás követelményét), több egyéb intézmény (Déri Múzeum, Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Csokonai Színház, Vojtina Bábszínház stb.) pedig más tevékenységei részeként lát el.

A debreceni önkormányzat első lépésként a közművelődés rendszerét gondolta át, és kívánja átszervezni a következők szerint.

A létrejövő új struktúra tervezésekor a fenntartó önkormányzat egyeztetett szakmai szervezetekkel (Nemzeti Közművelődési Intézet, a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete, Emberi Erőforrások Minisztériuma), továbbá az átalakításban érintett munkavállalókkal. 

Alapelvek
  • A kulturális törvényben meghatározott feladatok maradéktalan ellátása a törvényi feltételek szerint – ennek része a munkajogi státuszban bekövetkező változások munkavállók számára legelőnyösebb módon történő megvalósítása.
  • A közművelődés társadalomban, kultúrában betöltött szerepének megőrzése, fejlesztése, a sokszínű közösségi élet tovább építése.
  • Debrecen regionális szerepének erősítése a kultúra, s azon belül a közművelődés területén is.
  • Az aktuális társadalmi elvárásokhoz, szakmai kihívásokhoz rugalmasan alkalmazkodó rendszer működtetése; hatékonyság és minőségnövelés.
  • A közművelődésben dolgozók számára a lehető legelőnyösebb munkakörülmények, munkafeltételek biztosítása, folyamatos fejlesztések.

A létrehozandó új rendszer

1) A Méliusz Juhász Péter Könyvtár hálózata veszi át a következő telephelyeket: Csapókerti Közösségi Ház, Homokkerti Közösségi Ház, Józsai Közösségi Ház, Kismacsi Közösségi Ház, Nagymacsi Közösségi Ház, Ondódi Közösségi Ház, Borsos-villa

Ezeken a telephelyeken a könyvtár rendszerével összefüggésben kerül sor a működés átalakítására, oly módon, hogy a közösségi tér mint fő funkció tovább éljen, hogy az eddig ellátott feladatok ne sérüljenek, illetve

az ezekben az intézményekben működő közösségek élete továbbra is garantált maradjon.

A telephelyek működtetéséhez szükséges munkavállalói állomány is a könyvtárban folytatja munkáját.

2) A Honvédtemető kezelése a Déri Múzeumhoz kerül.
3) A Belvárosi Közösségi Ház (Kossuth u 1.) a Csokonai Színházhoz kerül a felújítás időszakában (a távlati cél, hogy itt a Debreceni Irodalom Házát alakítsák ki a Déri Múzeum részeként). A 2020. szeptember-december közötti időszakban a színház bérlőként működik az előadóteremben és kiegészítő helyiségeiben, 2021. januártól veszi át a teljes intézményt. Az itt működő közösségek számára a helyszínen, illetve más egységekben biztosított marad a további működés.
4) Az Újkerti telephelyet, a Tímárházat és a GADE által működtetett Szent Anna utcai egységet a Debreceni Ifjúsági Ház veszi át, mely innentől a közművelődési feladatok ellátásának törvényi kötelezettségét is teljesíteni fogja és a közeljövőben átalakul Debreceni Kulturális Központtá, ezen új egység feladata lesz a városrészi rendezvények szervezése is. 

A DMK eszközállománya feladatarányosan kerül elosztásra az intézmények között. 

Az átalakulás időbeli ütemezése

Az ütemezés alapelve törvényi előírásoknak megfelelés, különös tekintettel a kulturális törvényben rögzített munkajogi státuszban beálló változásra.

1. Konzultációs időszak: az érintett intézmények dolgozóinak tájékoztatása, a felkészülés megkezdése, ezzel párhuzamosan a munkavállalók előzetes tájékoztatása a megváltozó munkajogi státuszról, a változással kapcsolatos teendőkről, az új feltételekről stb. (2020. június)
2. Közgyűlési határozat az átalakulásról (2020. július 2.)
3. Ajánlattétel a munkavállalók számára a munkaviszony új feltételeiről a kulturális törvény szerint, ebben megjelölve az átalakulás utáni új munkaadót is, ahová a munkajogi státusz megváltozásával egyidőben lépnek át a munkavállalók 2020. november 1-i dátummal. (2020. augusztus 15-ig)
4. 2020. november 1. az intézményi átszervezéssel létrejövő új rendszer életbe lépése (munkajogi változásokkal). 
5. 2021. január 1. A DMK megszűnése, ekkortól a feladatokat ellátó intézmény a DISZ.

A debreceni önkormányzat bízik abban, hogy az átalakulás után a debreceniek lakóhelyükhöz közel, magas minőségű kulturális szolgáltatásokat tudnak igénybe venni.

A közművelődési rendszerben dolgozóknak pedig a továbbiakban is megfelelő munkakörülményeket tud biztosítani az új rendszer.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...