2019. június 4., kedd

Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal

A tárlat a mozgássérült emberek és a képzőművészek közös munkáját mutatja be.
Illusztráció- (Fotó:a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hírportál)

Több ezer mozgáskorlátozott ember él Magyarországon. Színházba és egyetemre járnak, bringaszervizben dolgoznak, hosszú túrákra mennek, mégsem ezek az első gondolataink róluk. A Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet Önállóan lakni – közösségben élni csoporttal közös, Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal című kiállítása június 11-én, kedden 17 órakor nyílik meg a Nyírség Könyvtár Alapítványnál. A tárlat célja, hogy rádöbbentse a látogatókat arra, milyen rejtett előítéleteik vannak a mozgássérült emberek életével kapcsolatban.

Fotósorozat, videó, album

A csoport mozgássérült tagjai több hónapig dolgoztak együtt fiatal magyar képzőművészekkel. Az alkotók úgy kezdtek a projektbe, hogy egymás számára idegenek voltak, a párok képzőművész tagjai által készített interjúkon keresztül kezdtek ismerkedni a csoport tagjaival. Volt olyan pár, aki fotósorozatban örökítette meg a közös munkát, volt, aki videóban, de készült levelezést bemutató interaktív album is.

A Nem nagyon bírjuk egymást a falakkal a párbeszéd, a közös munka hatásairól szól. A kiállítás bemutatja, ahogy két, egészen más közegben élő idegen egymás megismerése során létrehoz valamit, ami a másik nélkül nem készülhetett volna el. A tárlat Debrecenből megy Nyíregyházára – a helyszín akadálymentesített.

Az Önállóan lakni – közösségben élni aktivistacsapat több mint húsz mozgássérült ember és négy szövetséges együttműködése, akik hisznek abban, hogy az önálló lakhatás és élet mindenkit megillet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...