2020. május 13., szerda

Adóbevallás: már csak egy hét maradt a leadásig

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már a legtöbb adózónak elkészíti a tervezetét. Ez Hajdú-Biharban közel 300 ezer embert érint.
Fotó: Dehir.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal rövid tájékoztató videókat is készített azok számára, akik esetleg elakadnak a tervezetük jóváhagyásában, kiegészítésében, vagy akár a felajánlásokban.

Akik rendelkeznek ügyfélkapus regisztrációval már március 15-e után megtekinthették bevallástervezetüket és ki is egészíthették azt. Azoknak, akiknek nincs elektronikus hozzáférése, a NAV postán küldte ki az összeállított bevallást.

Kiss Nóra a megyei adó- és vámigazgatóság sajtóreferense azt mondta, akik egyetértenek a tervezetükkel nincs teendőjük, automatikusan bevallássá válik. Nem kell még a válaszborítékot sem visszaküldeni.

Néhány esetben azonban szükséges a kiegészítés.

- A mezőgazdasági őstermelők, az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyek, illetve az egyéni vállalkozók esetében az automatizmus nem működik, nekik tervezetüket ki kell egészíteniük, illetve módosítaniuk kell a NAV által nem ismert adatokkal, például az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemmel, és be kell küldeniük a bevallásukat a NAV-hoz mondta.

A bevallási határidő előtt egy héttel már csaknem 2,8 milliószor léptek be az adózók ügyfélkapujukba, hogy megnézzék a szja-bevallási tervezetüket. Közülük 700 ezren változtatás nélkül, több mint 286 ezren némi módosítással jóvá is hagyták a dokumentumot. Hajdú-Bihar megyében közel 300 ezer bevallást készített el az adóhivatal.

Az adóbevallás határideje május 20-a éjfél. Addig bárkinek lehetősége van arra, hogy elektronikus megoldás helyett, akár papír alapon nyújtsa be bevallását és rendelkezzen adója 1+1 százalékáról.

Az elmúlt években legtöbben a gyermekek gyógyítására és az állatmenhelyek számára ajánlották fel adójuk 1+1 százalékát. Az adózók regisztrált civil szervezeteket, technikai számmal rendelkező vallási közösségeket és a Nemzeti Tehetség Programot támogathatják adójuk felajánlott részével.

A teljes riport az alábbi videóban tekinthető meg: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...