2020. május 13., szerda

Debrecenben is várják a koronavírusból felgyógyult vérplazmadonorokat

A Covid-19 fertőzésen átesett betegek plazmája ugyanis olyan antitesteket tartalmaz, amelyek segíthetik a koronavírusban szenvedők kezelését. Az országban továbbra is megyénkben a legkevesebb a lakosságarányos koronavírussal fertőzöttek száma, így eddig hasonló donor még nem érkezett. De mivel a gyógyítás több területén használnak plazma-készítményeket, bárki segíthet.
Fotó: Dehir.hu

Sorra érkeznek a donorok az egyik debreceni plazmaközpontba. A járványügyi helyzet miatt most a megszokottnál is nagyobb szükség van rájuk. Országszerte több olyan kijelölt plazmapont is van, ahova koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket várnak. Debrecenben egyelőre ilyen donor még nem érkezett. A plazmaközpontba naponta 100-140 donor érkezik, hetente két alkalom adható plazma.

Covid 19 fertőzésből felgyógyult betegek plazmája olyan antitesteket tartalmaz, amely segítheti a jelenleg koronavírusban szenvedők kezelését, de a gyógyítás több területén használnak plazmakészítményeket, ezért bárki segíthet. Érdekesség, hogy a koronavírusos betegek kezelésében csak a férfiak plazmája használható, mivel a nők szervezete, készülve a gyermekvállalásra, olyan fehérjéket is tartalmazhat, amelyek a betegek számára szövődményeket okozhatnak.

- Csak a férfiakét használhatjuk erre a terápiás plazma-előállításra, azért, mert a nőknél olyan antitestek és olyan fehérjék fordulhatnak elő a vérükben, amelyek nagyon súlyos transzfúziós szövődményt okozhatnak már ezeknél a súlyos állapotú betegeknél is - mondta Török Brigitta, a PlazmaPont főorvosa.

A cég budapesti központjába eddig hat gyógyult koronavírusos érkezett terápiás plazmaadásra, így a következő hetekben még további donorokat várnak.

A teljes riport az alábbi videóban tekinthető meg: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...