2020. június 4., csütörtök

Dömötör Csaba: Az egészségügyi készültséget fenn kell tartani

Kövér László házelnök a napirend előtti felszólalások előtt arról szólt, hogy 2017-ben az Országgyűlés június 2-át a magyar siketsport napjává nyilvánította, annak apropójából, hogy 1912-ben ezen a napon alakult meg a siketnéma sportklub. Jelenleg 12 szakosztályban sportolhatnak siket honfitársaink – hangzott el. Ezt követően a házelnök megadta a szót Szabó Tímeának, a Párbeszéd frakcióvezetőjének. A kormány oldaláról Dömötör Csaba államtitkár reagált az elhangzottakra.
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára  (Fotó: Index.hu/Kovács Tamás)

Az ellenzéki politikus azzal kezdte napirend előtti felszólalását, hogy ideje számot vetni a koronavírus-járvány első szakaszának végén az eddigi tapasztalatokról. Szabó Tímea hangsúlyozta, Orbán Viktor veszélyhelyzet visszavonásáról szóló javaslata nem más, mint „olcsó szemfényvesztés”. A képviselő erős kritikával a miniszterelnök munkaalapú társadalmát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára először arról számolt be, hogy miként áll a kormány a járvány elleni védekezés terén. Az államtitkár kiemelte, hogy május 4-e óta csökken az aktív fertőzöttek száma, és elmondható, hogy a járvány lecsengőben van. Az, hogy elkerültük a járvány tömeges szakaszát, az a magyarok fegyelmezettségének, az egészségügyi szakembereknek és a kormány időben meghozott intézkedéseinek köszönhető – húzta alá, majd hozzátette, hogy bár a héten a kormány feloldhatja a rendkívüli veszélyhelyzetet, az egészségügyi készültséget fenn kell tartani.

Dömötör Csaba kitért arra, hogy az operatív törzs folytatja a munkáját, fennmarad a kórházak járványügyi irányítási rendszere, mindezek mellett a országos tisztifőorvos pedig megerősített jogköröket kap. A járvány a munkahelyeket is fenyegeti, ezért kellett ideje korán dönteni a bértámogatásokról. Ez a támogatási rendszer önmagában 200 ezer munkahelyet véd meg, illetve hoz létre- hangzott el.

Dömötör Csaba felszólalásában arra kérte az ellenzéket, hogy ne vitassák el ezeknek az intézkedéseknek az eredményességét, és leszögezte, hogy a kormány munkahelyeket szeretne teremteni, míg az ellenzék szemlátomást a segélyezési rendszert erősítené meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...