2020. június 14., vasárnap

Hétfőtől újra kinyit több debreceni könyvtár

Nem maradnak olvasnivaló nélkül a könyvek szerelmesei, ám a Méliusz Könyvtár szigorú egészségügyi előírások betartására kéri, és korlátozott szolgáltatásokkal várja a látogatókat.
A koronavírus-járvány miatt korlátozott szolgáltatásokkal nyit ki újra június 15-én a Méliusz Juhász Péter Könyvtár három egysége: a Központi Könyvtár (Bem tér), a Benedek Elek Fiókkönyvtár (Piac utca) és a Józsai Fiókkönyvtár. Az intézmények hétfőtől péntekig lesznek nyitva: 9 órától 12 óráig a 65 évnél idősebb, 13 órától 16 óráig a 65 évnél fiatalabb olvasókat várják.

A higiéniai előírásokra szigorúan ügyelve déltől egy óráig fertőtlenítő takarítást végeznek. A látogatók számára kötelező a szájmaszk viselése és a másfél méteres távolságtartás, a visszahozott könyvek pedig két napra karanténba kerülnek. 

A könyvtárak a járványveszélyre való tekintettel csak a kölcsönzőpultig látogathatók és csak kölcsönzésre, illetve beiratkozásra van lehetőség, az olvasótermek és más helyben nyújtott szolgáltatások átmenetileg nem használhatók. 

A kölcsönözni kívánt dokumentumokat a raktári kéréshez hasonlóan egy kérőlapon kell kikérni. A kérőlap a kölcsönzőpultban és a könyvtár honlapján is elérhető. A dokumentumok kikérésére e-mailben is lehetőség van, a munkanapokon 12 óráig beérkező kéréseket másnapra állítják össze a könyvtár munkatársai.

A hálózati kölcsönzés az átmeneti időszakban nem biztosított, ezért is érdemes a könyvtár katalógusában ellenőrizni, hogy a kölcsönözni kívánt dokumentum elérhető-e az adott könyvtárban.

Az olvasóknak, akik március 17-ig érvényes olvasójeggyel rendelkeztek, a beiratkozás érvényességét 4 hónappal meghosszabbították.

Csak a március 8. előtt keletkezett késedelmi díjakat kell kifizetni. Ezt követően a rendszer nem számol késedelmi díjat mindaddig, míg az összes könyvtár ki nem nyit. A visszavétel után a dokumentumok karanténba kerülnek: a könyvek 48 órára, a DVD-k és diafilmek 72 órára. A DVD-k kölcsönzési ideje a könyvekéhez hasonlóan 4 hétre módosul.

Előjegyzés csak személyesen a kölcsönzőpultnál kérhető.

Látogatási és higiéniai tudnivalók: 

A könyvtárak csak maszkban látogathatók, illetve az olvasókat arra kérik, hogy könyvtárakat lehetőség szerint egyedül látogassa. Készülve a sorban állásra, 1,5 méterenként jól látható jelzéssel segítik a látogatók közötti távolság betartását. Az intézmények munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy a könyvtárakban megnőhet a várakozási idő. Biztosítják a vírusölő hatású kézfertőtlenítés lehetőségét is.

Újranyitó könyvtárak: 
  • Méliusz Központi Könyvtára (Debrecen, Bem tér 19/D ׀ tel: 52/502-474 ׀  kolcsonzes@meliusz.hu)
  • Méliusz Benedek Elek Fiókkönyvtára (Debrecen, Piac u. 68. ׀ tel: 52/502-431 ׀  benedek@meliusz.hu)
  • Méliusz Józsai Fiókkönyvtára (Debrecen-Józsa, Szentgyörgyfalvi út 9. ׀ tel: 52/386-125 ׀  jozsa@meliusz.hu)


Nyitvatartás:        
  • Hétfő – Péntek: 09-től 12 óráig, 13-tól 16 óráig
  • Idősek számára fenntartott idősáv (65 év felettiek): 09 és 12 óra között
  • Fertőtlenítési, takarítási időszak: 12 és 13 óra között
  • 65 év alattiak számára fenntartott idősáv: 13 és 16 óra között


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...