2020. június 3., szerda

Járókelőt élesztett újra Debrecenben a szabadnapos mentőtiszt

 Terdik Márta vezetés közben látta meg a járdán fekvő idős férfit. Azonnal megállt, újraélesztésbe kezdett, míg kiérkeztek a mentők. A férfit stabil állapotban szállíthatták kórházba.
Fotó:Országos Mentőszolgálat Facebook-oldala

„Debrecenben autózott kedd délelőtt a Nyírábrányi Mentőállomás fiatal vezetője, Terdik Márta mentőtiszt, amikor vezetés közben egy 70 év körüli férfit pillantott meg a járdán fekve, aki mellett többen ácsorognak. Megállni ugyan nem tudott azonnal a forgalmas főúton, de az első lehetőségnél menten visszafordult és segítségül sietett”
– olvasható az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

Mint írták, Terdik Márta gyorsan leparkolt, megvizsgálta a beteget, aki már nem vett levegőt.„Bajtársnőnk azonnal újraélesztésbe kezdett, amit a perceken belül kiérkező mentőegységgel közösen, emelt szinten folytattak. A küzdelem az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően végül eredményre vezetett, stabil állapotban szállíthatták kórházba a férfit a mentők”– zárták a posztot.

„Két férfi állt ott a közvetlen közelében, akiknek egyébként ezúton is nagyon szépen köszönöm a segítséget. Ők már vonalban voltak a mentőszolgálattal, mondták, hogy újra kellene éleszteni a beteget, ekkor én megvizsgáltam, s valóban nem volt légzés, keringés és újraélesztésbe kezdtem" - mesélte a mentőtiszt a Debrecen Televíziónak.

Magyarországon naponta átlagosan 70 hirtelen szívhalál történik. Minden esetben fontos a gyors segítség, ezzel akár életet is menthetünk. Ha a beteg nem lélegzik, hívjuk a 112-es segélyhívó számot és azonnal kezdjük meg az újraélesztést. Percenként legalább 100 mellkaskompressziót végezni, egészen addig, amíg a beteg feléled vagy a mentők megérkeznek.

A teljes riport az alábbi videóban tekinthető meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...