2020. június 3., szerda

Pár percre leáll az élet Debrecenben is a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján

Június 4-én pontban 16.30-kor a rádiókban, televíziókban felcsendül a magyar himnusz és néma tiszteletadással emlékezhetünk meg az évfordulóról.
Fotó:Dehir.hu

Kezdeményezést indítottak Trianon 100. évfordulója alkalmából, a felhívást Papp László, Debrecen polgármestere mellett Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Zuzana Falathova pozsonyi muzeológus, Teiszler Éva budapesti történész és Tóth Kázmér szegedi díszlettervező is aláírta.

A felhívás alapján a trianoni diktátum aláírásának századik évfordulóján a történelmi egyházak templomaiban megszólalnak a harangok, a főváros pedig kezdeményezte, hogy egy percre Budapesten álljon meg a közlekedés.

„Úgy érezzük, kivételes, történelmi pillanat jött el, hogy úgy emlékezzünk a régi hazára, az elődök nagyszerű teljesítményére, hogy végre ismét megmutathassuk a magyarok mély egységét és összetartozását és újra együtt üzenhessük, akár újabb száz évre elegendő hittel és erővel az idegen országokba jutott magyaroknak, hogy soha, senki nem fog tudni elválasztani bennünket”– olvasható a közleményükben.

A felhívást aláírók mindezeket megfontolva kezdeményezték, hogy:

  • valamennyi magyarországi önkormányzat saját intézményeiben június 4-én, 16 óra 30 perckor öt percre függessze fel tevékenységét és szólítsa fel településének polgárait a néma tiszteletadáshoz és szolidaritáshoz történő csatlakozásra, valamint
  • felkérnek valamennyi magyarországi közszolgálati és kereskedelmi rádió- és televíziócsatornát, hogy június 4-én 16 óra 30 perckor függesszék fel műsorszolgáltatásaikat és a világ magyarságának néma tiszteletadásához és szolidaritásához csatlakozva, pontban 16 óra 30 perckor sugározzák a magyar Himnuszt.

„Mi magyarok néhányszor világtörténelmet írtunk. 2020. június 4-én 16 óra 30 perckor Magyarország újra elől fog állni” zárták a közleményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Halált és látásvesztést is okozott egy szemcsepp

Egy Indiában gyártott szemcsepp legalább 55 embernél váltott ki bakteriális eredetű szemfertőzést az Egyesült Államokban. Veszélyes egészség...